Enerji kimlik belgesiz binalarda satış ve kira yasaklanacak!

konut

2 Mayıs 2017’ye kadar tüm binalara ‘enerji kimlik belgesi’ çıkarılması zorunluluğu var. Uygulama 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapılar için geçerli. Bu belgeyi çıkarmayan binaların alım-satım işlemleri yapılmayacak

Bina ve daire sahiplerinin ardından kamu kurumlarının yöneticilerini de ‘enerji kimlik belgesi’ telaşı sardı. Enerji Verimliliği Kanunu gereği 2 Mayıs 2017’ye kadar mevcut binalar için alınması gereken belge nedeniyle, bina ve daire sahiplerinin yanı sıra, kamuda da adeta seferberlik başlatıldı. Adalet Bakanlığı da, ilgili birimlerden adliye ve lojmanların durumuyla ilgili tek tek bilgi istedi.

2 MAYIS 2017’DEN İTİBAREN GEÇERLİ

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, binalarda enerjinin etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenmesi için “enerji kimlik belgesi” uygulaması başlatılmıştı. Asgari olarak binanın enerji ihtiyacının ve tüketiminin sınıflandırılması, yalıtım, ısıtma, soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgilerin olduğu belge için de süre verilmişti.

ÖMRÜ İKİ YIL OLANA İSTİSNA VAR

Mevcut binaların kanunen 2 Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu. Bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi çıkartmayan binaların, alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Sadece, sanayide üretim faaliyetlerini yürüten, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar kapsam dışı tutuldu. Atölye, sera, depo, ardiye, ahır gibi binalar da uygulamaya tabi değil. Bunun dışındaki binaların tamamı için enerji kimlik belgesi hazırlanması gerekiyor.

Kullanım izni verilmeyecek tedbir alın

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ adına, ilgili tüm birimlere yazı gönderen Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, “Binaların mimari projeleri, öngörülen şartlara uygun değil ise, büyükşehir belediyesi, belediye, valilik ve diğer ilgili idareler tarafından yapı ruhsatı verilmeyeceği ifade edilmiştir. Yönetmeliğe uygun uygulama yapılmadığının tespiti halinde, eksiklikler giderilinceye kadar binayla ilgili idareler tarafından yapı kullanım izin belgesi verilmeyeceği belirtilmiştir” hatırlatması yaptı.

Bina bina çalışma yapılıyor

Gönderilen talimat ışığında, adalet hizmet binası, lojman binaları, kiralık binalar, hükümet konakları, vakıf kurumlarının mülkiyetindeki binaların enerji kimlik belgelerinin çıkarılması için çalışma başlatıldı. mantolama yapılacak binalar için piyasa araştırması yapılıyor. Maliyet belirlenecek ve bu kapsamda gerekli çalışmalar
yürütülecek.

Tedbirinizi şimdiden alın

Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimlerine gönderilen yazısında “Tedbirlerin alınarak yaptırımlara sebebiyet verilmemesinin önemini vurgulayan Azapağası, “Bütçede önemli bir gider kalemi olan yakıt harcamalarında israfının önlenmesi ve yakıtın etkin kullanılmasını teminen adalet hizmet binaları ile lojman binalarında yapılması planlanan mantolama işleri için envanter çalışması yapılması faydalı olacaktır” dedi.

Kamu kurumları da harekete geçti

Vatandaşların, binalarda yürüttüğü çeşitli çalışmalar ve özellikle mantolama hareketliliğinin ardından kamu kurumları da sürenin daralmasıyla birlikte çalışmalarına hız verdi. Konutlar, ofisler, eğitim binaları, sağlık binaları, oteller, AVM ve ticaret merkezleri dahil olmak üzere enerji kimlik belgesi almak için eksiklikler giderilmeye çalışılıyor. Adalet Bakanlığı da, ilgili birimlerine yazı göndererek, “1 Ocak 2011 tarihi itibari ile 50 metrekare üzeri inşaat alanına sahip tüm binalarda enerji kimlik belgesi çıkarılması”nın zorunlu olduğunu hatırlattı.
Akşam