Binalarda enerji israfının önlenmesi adına enerji kimlik belgesine ihtiyaç duyuluyor. Peki enerji kimlik belgesi nereden nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Enerji kimlik belgesi nereden nasıl alınır?
Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün azaltılması ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması için bina enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor.
5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre “Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir” hükmü bulunuyor.
Mevcut binalar için 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Peki enerji kimlik belgesi nereden nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor.
Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılıyor. Bu noktalardan enerji kimlik belgesi temin edilebiliyor.
Projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması durumunda, proje müellifleri; yapımın
eksik veya hatalı olması veyahut standartlara uygun olmaması halinde ise, varsa yapı denetim kuruluşu ve yüklenici veya yapımcı firma, yetkileri oranında sorumlu oluyor.
Enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com