Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketiminin azaltılması, enerji maliyetinin azaltılması ve çevrenin korunması için alınıyor. Peki Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu? İşte enerji kimlik belgesi son tarih…
Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu?
Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketiminin azaltılması, maliyetinin düşmesi, enerji israfının önlenmesi ve enerji performansının belirlenmesine fayda sağlıyor. Bu belge ile kullanılan yakıt harcabılan enerji ve doğaya yayılan sera gazı emisyonu hesaplanıyor ve binanızın doğa dostu olup olmadığı tespit ediliyor.
Binaların enerji performansı;
– Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi,
– Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması,
– Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile gerçekleşiyor
– Bu değerlerin referans bir bina’nınki ile kıyaslanması ile binanın enerji performansı belirlenmiş oluyor.
Belgenin alabilmenin şartları arasında mimari proje,ısı Yalıtım Projesi,elektrik projesi mekanik tesisat projesi (Isıtma, Soğutma, Havalandırma) gibi projelerin temin edilmesi bulunuyor. Peki Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu? İşte enerji kimlik belgesi son tarih…
Mevcut binaların kanunen 2 Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu tutuluyor. Bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi çıkartmayan binaların, alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. S
adece, sanayide üretim faaliyetlerini yürüten, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında bulunan binalar kapsam dışı tutuluyor. Atölye, sera, depo, ardiye, ahır gibi binalar da uygulamaya tabi olmuyor. Bunun dışındaki binaların tamamı için enerji kimlik belgesi hazırlanması gerekiyor.
Enerji kimlik belgesi kaç yılda bir yenilenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com