Enerji kimlik belgesi hangi binalar için zorunlu?

 

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin esaslarına göre binalarda enerji kimlik belgesi çıkarılması zorunlu olarak karşımıza çıkıyor.

Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için alınıyor.

Isı yalıtımı olmayan bir binaya Enerji Kimlik Belgesi almanın tek faydası, ısı yalıtımı öncesi alınacak apartman/site yönetiminin kararında, binanın enerjiyi ne kadar verimsiz kullandığının belegelendirilmesi ve çoğunluk kararının alınmasını kolaylaştırması olarak karşımıza çıkıyor.

Peki enerji kimlik belgesi hangi binalar için zorunlu? diyorsanız işte yanıtı…

Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde (02.05.2017 tarihine kadar ) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. (Alım-Satım ve kiralama işlemi olursa hemen düzenlenir.)

Enerji Kimlik Belgesi (EKB), bazı istisnalar dışında tüm binalarda kullanılıyor. Peki, enerji kimlik belgesi hangi binalara alınmaz?

Enerji kimlik belgesi alınmayacak binalar:
Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,
Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,
Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,
Seralar, Atölyeler,
Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,
Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar.

 

Enerji kimlik belgesi cezası nedir?
 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com