Alıcı tarafından emlakçıya verilen kapora bir güvence niteliği taşıyor. Peki emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ olarak tanımlanıyor.
Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı zaman, alıcıdan tahsil ediliyor. Alıcı tarafından verilen kapora emlakçı için bir teminat niteliği taşıyor. Yani kapora ile emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence oluşturmuş oluyor.
Emlakçıya verilecek kapora miktarı satın alınacak taşınmazın değerine göre de değişkenlik gösterebiliyor.Peki emlakçıya verilen kapora nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Kapora verilirken emlakçı ile bir sözleşme imzalanıyor. Bu sözleşme kapsamında kaporanın hangi durumlarda iadesinin yapılacağı, hangi durumlarda kaporanın iade edilmeyeceği yazıyor.
Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan alıcı, söz konusu gayrimenkulü almaktan vazgeçmesi halinde, verdiği kaporayı geri alamayacak olup; Satıcının bu gayrimenkulü satmaktan vazgeçmesi durumunda ise, kaporayı iade edip ve kapora miktarı kadar daha tazminat ödemek zorunda kalıyor.
Ev kapora sözleşmesi nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com