Bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık eden kişiye emlakçı adı veriliyor. Peki emlakçının bilmesi gerekenler nelerdir? Emlakçının görevleri neledir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlakçının bilmesi gerekenler!
Ev, işyeri gibi taşınmaz mal alıcıları ile satıcılarını biraraya getiren emlakçılar, taşınmaz malların daha hızlı bir şekilde alıcısına ulaşması için görev alıyor.Peki emlakçının bilmesi gerekenler nelerdir? Emlakçının görevleri neledir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlakçının öncelşkle tapu mevzuatı bilmesi gerekiyor. Tapu İşlemleri yapmak için (İpotek, Kat irtifakı kurma, Kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, Trampa, Cins değişikliği, Hibe (bağışlama), Taksim (paylaşım), Tashih (düzeltme) Belediyelerden aplikasyon, bölge imar planı çıkarma, harita ve plan okumasını, şehir planlarını incelemesini bilmesi gerekiyor. Kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma, Mortgage, Konut kredi sistemini de iyi bilmesi gerekiyor.
Gayrimenkul hukuk mevzuatını, imar, iskan, kat mülkiyeti, kamulaştırma kanunlarını bilmesi gerekiyor. Aynı zamanda Emlak vergisi, KDV, V.UK bilmesi gerekiyor. Emlakçının bilmesi gerekenlerin yanında görevleri de bulunuyor. Emlakçının görevleri aşağıda yer alıyor;
İşkur’un emlakçının görevleri olarak sıraladığı işlemler ise şöyle;
-Saha (alan) çalışması yapmak,
– Müşteri portföyünü (arz-talep yönünden) değerlendirmek,
– Emlak kayıtlarını cins, tür, bölge ve fiyatlarına göre listelendirmek
– Pazarlama stratejisi oluşturmak
– Yazılı pazarlama teklifleri hazırlamak
– Tanıtım ve promosyon çalışmaları yapmak,
– İlan verilecek emlakları belirlemek,
– Alıcıya ve kiracıya tercihleri doğrultusunda seçenekler sunmak
– Satıcı ve kiraya verenler için pazarlama yetki sözleşmesi yapmak,
– Kiracı ve alıcı için tellaliye sözleşmesi yapmak.
Emlakçı satış komisyon oranı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com