Emlakçılar; gayrimenkulü alım-satımı, kiralaması gibi işlerle mal sahibi ile müşteriyi bir araya getiriyor. Bu süreçte gayrimenkul sahipleri; kısa sürede gayrimenkulleri ile ilgili istedikleri işlem daha hızlı bir şekilde yaparken; müşteriler de istedikleri gibi bir gayrimenkulü daha hızlı bir şekilde bulabiliyor.
Emlakçılar ile anlaşma sağlanması halinde komisyon ödeniyor. Ancak emlakçının yasal olarak yer gösterme parası istemeye hakkı bulunmuyor. Emlakçı sadece anlaşma sağlanması durumunda komisyon isteme hakkına sahip oluyor.
Emlakçılar, müşterilerine istedikleri gayrimenkulleri göstermeden önce, emlakçı yer gösterme tutanağı tutuyor.Emlakçı yer gösterme tutanağında kiralık olarak talep edilen gayrimenkulün özelliklerinin ve talep eden müşterinin bilgilerine yer veriliyor. Emlakçı yer gösterme tutanağı aşağıda yer alıyor:
Emlakçı yer gösterme tutanağı..
1- TARAFLAR
– Emlak Komisyoncusu (Tellal)
Adı, Soyadı-Unvanı :…………………… ………………….. ………………………………………….. ……
Adresi :……. …………………………………………………………………………………………….
Sicil Numarası :……. … …………………………………………………………………………………………………………….
(Bu Sözleşme Süresince “Tellal”; “Emlak Komisyoncusu” Olarak Anılacaktır.
– Alıcıl KiracıAdayı
Ad I, Soyadı-Ünvanı :………………………………………………………………………………………………………………… …..
Adresi :………………………………………………………………………………………………………………… …..
Telefonu :……. ……………………….. ………………………………………………………………………….. ……….
Bundan Sonra “Müşteri” Olarak Anılacaktır.
2- SÖZLEŞMENiN KONUSU
Emlak Komisyoncusunun; Bulup Müşteriye Gösterdiği, Aşağıda Adresleri Yazılı Taşınmazlara Ilişkin Olarak, Müşteri Ile Taşınmaz Sahibi Arasında Imzalanacak Sözleşme Imkanını Hazırlaması Konusunda Görevlendirilmesidir.
3- SOZLEŞMENIN ŞARTLARI
A- Emlak Komisyoncusu Tarafından Kendisine Gösterilen, Aşağıdaki Adresleri Ve Adresleri Karşısında Müşterinin Imzalarının Bulunduğu Taşınmazların, Işbu Sözleşmenin Imzalanmasından Itibaren 1 Yıl Içinde; Her Ne Suretle Olursa Olsun Müşteri Adına Ve Üçüncü Dereceye Kadar Akrabalarının Adına Ve Paydaşı Olduğu Veya Temsil Ettiği Şirket Ve Kuruluşlar Adına Veya Sair Ilişkiler Içinde Bulunduğu Kurum, Eş, Dost Gibi Üçüncü Şahıslar Adına Satın Alınması/Kiraya Tutulması Halinde;
Aşağıda Taşınmazların Adresleri Karşısında Belirtilen Ortalama Bedel Üzerinden Yüzde Üç ( %3) “Tellaliye” Ücreti Ödemeyi Kabul Ve Taahhüt Eder.
B- (A)Fıkrasında Belirtilen Şartların,Emlak Komisyoncusu Devre Dışı Bırakılmak Suretiyle Gerçekleşmesi Halinde Müşteri; Kendisine Ve Taşınmaz Mal Sahibine Ait Komisyon Ücretinin Tamamını Ödemekle Yükümlüdür. Şayet Müşteri “Emlak Komisyoncusunun Sözleşme Süreci Içinde Görevini Yerine Getirmediği Veya Taşınmaz Sahibi Ile Irtibata Geçip Anlaşma Zemini Sağlayamadığı” Iddiasını Ileri Sürecek Olursa Bu Iddiasını, Yazılı Delil Veya Noterden Çektiği Ihtarnamelerle Ispatlamak Zorundadır.
C- Emlak Komisyoncusunun Işbu Sözleşmeden Doğacak Alacaklarının Zamanında Ödenmemesi Halinde Aylık %10 Temerrüt Faizi Uygulanır.
D- Işbu Sözleşme, A Maddesinde Sayılan Kişi Ve Kurumlarca Taşınmaz Satın Alınmadığı/Kiralanmadığı Takdirde Geçersizdir.
E- Işbu Sözleşmeden Doğacak Uyuşmazlıkların Çözümünde, -Şayet Taraflarca “Tahkim Anlaşması” Yapılmamışsa ………………….. Mahkemeleri Ve Icra Daireleri Yetkilidir.
F- Tahkim Anlaşması:……………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
G-Işbu Sözleşme…………………. Nüsha Düzenlenmiş Olup; Taraflarca Birer Nüshası Tevdi Edilmiştir.
../../20…
MÜŞTERI
2. EMLAK KOMISYONCUSU
Emlak Komisyoncusu Tarafından Müşteriye Gösterilen Yerler:
Adres Ortalama Değeri Tarih Imza
1-……………………… ………………… …………………………… ……………………
2-……………… …………………… …………………… ……………………
3–…………… ………………… …………………………… ………………………
4–…………………… ………………… ……………… ……………………
5–…………………… ……………… ……………… …………………
Emlakçıların Sözleşme Kullanımları T.S. 11816 Standardının 1.1.1. Maddesi Gereği Zorunlu Kılınmıştır.
Emlakçı komisyonuna kdv dahil mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın