Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için ödenen vergi olarak biliniyor. Peki emlak vergisini intifa hakkı sahibi mi öder? diyorsanız işte yanıtı…
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkuller için belediyeye belli dönemlerde vergi ödeniyor. Emlak vergisini taşınmaz malın sahibi ödüyor.
Vergi mükellefiyeti, taşınmaz mala sahip olunan sene başlıyor. Örneğin, 2015 yılı içerisinde taşınmaz mal satın almanız durumunda vergi ödemeleriniz 2016 yılında başlıyor. 2015 yılı emlak vergisi borçları eski malike ait oluyor.
Emlak vergisi ödemeleri, söz konusu taşınmaz malların resmi olarak bağlı bulundukları belediyelere yapılıyor. Örneğin Bursa’da oturan ancak gayrimenkulü Ankara’da yer alan biri ise bu ödeme için Ankara’ya gitmek yerine belediyelerin posta çeki hesabına yatırabiliyor.
Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi 1. Taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, 2. Taksit Kasım ayı içinde ödeniyor.Emlak vergisinin geç ödenmesi durumunda; gecikmenin yaşandığı her ay için ceza kesiliyor.
Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme faizi alınıyor.
Peki emlak vergisini intifa hakkı sahibi mi öder? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkulün intifa hakkı sahibinin emlak vergisini ödeyip ödemeyeceği hakkında genelge gereğince; bir binanın intifa hakkına sahip olunması durumunda malik değil, intifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi oluyor.
Kimler emlak vergisini daha az öder?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com