Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi ile ilgili yasal esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre emlak vergisini ev sahibi mi kiracı mı öder? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz mallar için ödenen emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaz malın edinim tarihini takip eden sene başlıyor. Edinimin gerçekleştiği seneye ait emlak vergisi borcundan eski malik sorumlu tutuluyor.
Ancak emlak vergisi için öncelikle emlak vergisi beyanının verilmesi gerekiyor. Beyanın edinim tarihinin gerçekleştiği yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor.
Örneğin 2015 yılı içerisinde bir taşınmaz satın aldığınızı farz edelim. Buna göre, 2015 Aralık ayının sonuna kadar beyanname vermeniz gerekiyor. Vergi ödemeleriniz ise 2016 yılı itibarıyla başlıyor
Emlak vergisi yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Her sene verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; İkinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.Buna göre 2015 yılı emlak vergi borçlarının ikinci taksit dönemi 3 gün sonra bitiyor. Peki emlak vergisini ev sahibi mi kiracı mı öder? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak Vergisi Kanunu madde 3’e göre emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.
Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Buna göre taşınmaz malın bir sahibi ve kiracısı varsa, vergiden taşınmaz malın sahibi sorumlu oluyor.
Kimler emlak vergisi ödemekten muaftır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com