Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm bina ve araziler vergiye tabi oluyor. Ancak kanun gereğince vergiden bazı taşınmaz sahipleri muaf oluyor. Peki emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisinde muafiyet şartları!
Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi için ödenecek ücret, taşınmaz malın değeri ve türüne göre belirlenen emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.
Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Kanunen meskenler için emlak vergisi uygulaması da bulunuyor. Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinden muaf olunabilmesi için gerekli koşullara sahip olmak gerekiyor. Peki emlak vergisinde muafiyet şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Emlak vergisi tek mesken muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma şartı bulunuyor. Bu şartı yerine getiren;
– Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar
– Emekliler
– Hiçbir geliri olmayanlar
– Ev hanımları
– Şehit yakınları
– Dul ve yetimler
– Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan kişilerin gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor.
5 yıllık emlak vergisi muafiyeti!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com