Emlak vergisinde gecikme faizi ve ceza alınmayacak!

konut

Teklife göre Vergi Usul Kanunu kapsamında kendiliğinden verilen beyannameler üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilerin tamamı ile gecikme faizi yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının, belli bir ödeme planı kapsamında ödenmesi şartıyla gecikme faizi ve vergi cezalarının tamamı alınmayacak.

2016 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak emlak vergisi bildiriminde bulunmayan veya bildirimde bulunduğu halde vergisi eksik tahakkuk eden mükelleflerce bildirimde bulunulması ve tahakkuk eden vergi ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının tamamı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının, belli bir ödeme planı kapsamında ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsili yapılmayacak.

Mükellefler, teklifte belirlenen şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak.

Mükelleflerin, düzenlemede belirtilen şartlar dahilinde gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisini artırmaları halinde, kendileri nezdinde söz konusu vergiyi ödemeyi kabul ettikleri yıllara ait vergilendirme dönemleri ile ilgili olarak artırıma konu ödemeler nedeniyle gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyatı da olmayacak.

AA
Haber Sözcü Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı;

Kanun teklifine göre, yurt içinde vergi ve sigorta primleriyle trafik ve benzeri idari cezalarını kapsayan her türlü kamu alacağına ödeme kolaylığı geliyor. Yurt dışından parasını getirenlere yönelik inceleme zırhının kapsamı daha da genişletildi.

İşte yapılandırmanın ayrıntısı
1- Yapılandırmada vergi, sigorta primi ve trafik cezaları, MTV, ödenmeyen su faturaları, Emlak Vergisi gibi günü geçmiş kamu alacaklarının tümüne uygulanacak. Elektrik borçları ise özel sektöre ait olduğu için yapılandırma dışı kalacak. Çalışan emeklilerin ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primi ile cezaları da kapsama alındı.
2- Borçların üzerindeki ceza ve yüksek oranlı faizler silinecek. Borcun anaparasına ÜFE oranında daha düşük faiz işletilecek.
3- KDV ile Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine matrah artırımı, gelirini beyan etmeyenlere yeni beyanname verme hakkı getirilecek.
4- İşletmelere yeni bir stok ve kasa affı gelecek.
5- Borcunu yapılandıran, matrahını artıran ya da yeni beyanname verenler geriye dönük 5 yıllık vergi incelemesinden kurtulacak.
6- Bu kapsamda 90 milyar liralık vergi, 72 milyar liralık SGK prim borcu yapılandırılacak.
7- Yaklaşık 13 milyon vatandaş ile şirketler yapılandırmadan yararlanacak.
8- Devlete olan tüm borçlar peşin ya da 18 taksitte ödenecek. Peşin ödeyenin ÜFE oranı yarı yarıya silinecek, taksitle ödeyene yüzde 1.08 ila yüzde 1.24 oranında ilave faiz getirilecek. Bir takvim yılında iki taksit ödemeyenin yapılandırma hakkı kaybolacak.
9- Yapılandırma ve af 30 Haziran ve önceki yıllara ait borçları kapsıyor.

Sözcü

Haber Habertürk Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…
Vergi ve varlık barışı teklifi verginin peşin ödenmesi halinde kişilerin şimdiye kadar işlemiş ceza ve faizlerinin yaklaşık yüzde 72’sini silecek. Taksitle ödemede de yüzde 43’lük avantaj sağlanacak.
Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden, trafik cezaları ile motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisi borcu bulunan vatandaşlar da yararlanacak. Yapılandırma sırasında borçların asıllarının tamamı tahsil edilecek. Gecikme cezasının ise peşin ödeme yapıldığı takdirde yüzde 72’si silinecek. Vergi ve prim borcu bulunan 13 milyon kişinin 162 milyar lira tutarındaki borçlarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan yasa teklifi AK Parti grup başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifte, toplumun her kesimini ilgilendiren düzenlemeler yer alıyor.

MİLAT 30 HAZİRAN
30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk edip de ödenmemiş vergi, prim ve bunlara bağlı cezalar ile diğer borçlar yapılandırmaya tabi tutulacak. Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, gümrük vergileri de bu kapsamda yapılandırmadan yararlandırılacak.

MTV’NİN İKİNCİ TAKSİTİ DAHİL DEĞİL
Motorlu taşıtlar vergisinin ilk taksiti dahil, 30 Haziran itibarıyla ödenmemiş tutarları için yapılandırmadan yararlanılacak. Bu yılın temmuz ayında ödenmesi gereken ikinci taksit ise yapılandırmaya dahil olmayacak, ay sonuna kadar ödenmesi gerekecek.

EMLAK VERGİSİ
Emlak vergisi ile birlikte emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı borçlarıyla buna bağlı gecikme zamları da yapılandırma kapsamında olacak.

TRAFİK PARA CEZALARI
30 Haziran 2016 tarihi dahil, işlenen fiillere ilişkin olup, ilgili kanunlar uyarınca uygulanan idari para cezaları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları yapılandırmaya tabi tutulacak. Bu kapsamda trafik para cezaları ile üst kurullar tarafından verilenler de dahil tüm idari para cezaları yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılandırmadan yararlanmak için dava açılmamış olması halinde açılmış davalardan da vazgeçilmesi gerekecek.

ÜFE’YE ENDEKSLENECEK
Borç asılları tahsil edilecek. Gecikme faizi yerine ise ÜFE esas alınarak güncelleme yapılacak. Ödeme peşin yapılırsa tutarın yarısı silinecek.

HÂLÂ TAKSİT ÖDEYENLERE ÇİFTE YAPILANDIRMA
2014 yılında çıkartılan borçların yeniden yapılandırılması hakkından yararlanan kişiler, kalan borçları için isterlerse bu kanun hükümlerinden yararlanabilecekler.

% 3 VERGİYLE KASA DÜZELTMESİ
İşletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklara verdikleri borçlar ile ortaklardan alacakları arasındaki farklar düzeltilecek. Ortaya çıkan fark için yüzde 3 oranında vergi ödenmesi yeterli olacak.

YATLAR DA YURDA GETİRİLECEK
Yurtdışındaki varlıkların yanı sıra yurtiçindeki varlıklar için de barış yapılacak. Özellikle yastıkaltı varlık bu düzenleme ile ekonomiye kazandırılacak. Yurtdışındaki varlıkların kapsamına yabancı bayraklı gemi ve yatlar da dahil edildi. Bunların yurda getirilmesinden dolayı hiçbir vergi alınmayacak. Türkiye’de bulunan ancak kayıtlarda yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31 aralık 2016 tarihine kadar kayda geçirenler vergi ödemek zorunda kalmayacak. İncelemeye dahil olamayacak.

Ahmet KIVANÇ/Habertürk