Gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi, belediyenin tahsilat veznelerine yatırılabiliyor. Peki emlak vergisi yatırırken ne gerekli? İşte emlak vergisi yatırırken istenen evraklar…
Emlak vergisi yatırırken ne gerekli?
Gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. 2015 yılında taşınmaz mal satın alan kimselerin de vergi yükümlülüğü bu sene başlıyor.
Ancak geçtiğimiz yıl taşınmazını elden çıkaran kimselerin vergi sorumluluğu da bittiği için bu sene emlak vergisi ödemiyor. Ancak satışın gerçekleştiği yılın vergi mükellefiyeti eski malikte oluyor.
Buna göre, 2016 yılı içerisinde yapılacak taşınmaz satışlarında 2016 yılının vergisini eski malik ödüyor, yeni malikin vergi sorumluluğu ise 2017 yılında başlıyor.
Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. Emlak vergisinin 1. taksit dönemi 1 Mart 2016 tarihi itibariyle başladı. 1.taksit ödemeleri 31 Mayıs 2016 tarihinde sona erecek.
Verginin 2.taksitleri ise Kasım ayında ödenecek.Ödemeler taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden sağlanabiliyor.
Emlak vergisi, belediyelerin mesai gün ve saatleri içerisinde ödeniyor.Fakat bazen bazı belediyeler vergi yoğunluğundan dolayı tahsilat için hafta sonu da açık olabiliyor. Bu konu için ilgili belediyeden bilgi alınması gerekiyor. Peki emlak vergisi yatırırken ne gerekli? İşte emlak vergisi yatırırken istenen evraklar…
Vergi yatırmak için mükellefin kimlik ve sahip olduğu taşınmazın bilgileri ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.
Emekli kişi emlak vergisi öder mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com