1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince arsa, arazi, konut ve işyeri gibi tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi oluyor. İşte emlak vergisi tarifesi 2016…
Emlak vergisi, her yıl mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyede ödeniyor.
Gayrimenkullerin bir başka ilde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.
Emlak vergisi ödemeleri ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin “e-belediye” sistemini kullanıyor olması halinde ise ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. Vergi, senede iki eşit taksit halinde verilebiliyor.
Gayrimenkuller için ödenecek emlak vergisi bedelleri, taşınmaz malın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.
Emlak vergisi oranları 1319 sayılı kanunda belirtilmiş olup, büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Peki 2016 emlak vergisi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Evlerin emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.
İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.
Emlak vergisi beyannamesi kimler vermeli?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com