Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.Peki emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Kanunen Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için vergi ödemesinin yapılması gerekiyor.
Emlak vergisi borcu gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı illerde yer alan gayrimenkullerin vergi ödemesi ise PTT havalesi ile gerçekleşebiliyor. Ayrıca “e-belediye” sistemini kullanan belediyelere internetten de ödeme yapılabiliyor.
Emlak vergisi için ödenmesi gereken tutar , taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Büyükşehir belediyelerinde bu oranlar yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor..Peki emlak vergisi oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
2015 yılında uygulanan emlak vergisi oranları ve hesaplaması şu şekilde:
Emlak vergisi oranları 2015…
Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Örneğin bir evin değerinizin 150 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu ev için 300 TL emlak vergisi; Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 150 TL emlak vergisi ödeniyor.
Emlak vergisi kiracıya mı ait?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın