Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken, arsa, arazi ve işyerleri için ödenen emlak vergisi iki taksitte belirlenen zamanlarda ödeniyor. Peki emlak vergisi ödemesi gecikirse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için ödenmesi gerekiyor. Buna göre vergi ödemesi konut, işyeri, arsa ve araziler için yapılıyor. Emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor.
Ayrıca; varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisinin sorumlusu oluyor. Buna karşın bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. Ancak taşınmaz malların bir başka ilde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.
Mükellefler vergi borcunu internetten de ödeyebiliyor. Ancak online ödeme yapılabilmesi için belediyenin “e-belediye” sistemini kullanıyor olması gerekiyor
2015 emlak vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı. 2015 emlak vergisi 2. taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 3 gün sonra sona erecek olan ödemeler için son gün 30 Kasım oluyor. Peki emlak vergisi ödemesi gecikirse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Verginin geç ödenmesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Emlak vergisinde ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında gecikme faizi alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünelim gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme zammı alınıyor.
Emlak vergisi bankaya yatırılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com