Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi ilgili belediyeden ödenebiliyor. Peki emlak vergisi ödemede gerekli evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi ödemede gerekli evraklar!
Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin kapsamına giriyor. Taşınmaz malların mükellefiyeti, satın alımın gerçekleştiği yılı takip eden yıl başlıyor.
Ancak satın alımın gerçekleştiği yılın sonuna kadar emlak vergisi beyannamesinin verilmesi gerekiyor. Örneğin 2016 yılında ev alanların yıl sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Vergi ödemeleri ise 2017 yılına başlıyor.
Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor
Vergi ödemeleri için öncelikle yeni taşınmaz alımlarında taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi beyannamesi için bazı evrakları gerekiyor.Bu evraklar;
Emlak vergisi beyannamesi için bazı evrakları gerekiyor.Bu evraklar;
-Tapu fotokopisi,
-Nüfus cüzdanı fotokopisi,
-Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi,
-Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası),
-Beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga puludur.
Ne kadar emlak vergisi vereceğim?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com