Türkiye sınırları içinde bulunan ev, işyeri, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergi senede 2 taksitte ödenebiliyor. İşte 2016 emlak vergisi ödeme işlemi…
Emlak vergisi ödeme işlemi!
Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.
Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olur.
Gayrimenkul sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle taşınmaz mala sahip olunduğu sene belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.
Emlak vergisi bildirimi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor.
Vergi senede 2 taksitte ödenebiliyor. Emlak vergisi 1. taksiti 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında ödeniyor. Verginin 2. taksiti ise 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor. peki 2016 emlak vergisi nereye ödenir? İşte emlak vergisi ödeme işlemi…
Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyenin vergi tahsilat veznelerine yapılıyor. Farklı bir şehirde bulunan taşınmaz mallar için vergi ödemesi PTT havalesi ile yapılabiliyor.
Belediyenin e-belediye sistemine dahil olması halinde internet üzerinden de ödeme yapılabiliyor.
Emlak vergisi bildirimi için gerekli evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com