Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile zorunlu olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki emlak vergisi mükellefi ölürse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisinin esasları 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor.
Verginin mükellefi taşınmaz malın sahipleri oluyor. Mükellefiyet, taşınmaz mala sahip olunması ile başlıyor. Ancak taşınmaza sahip olunan sene beyanname veriliyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor. Peki emlak vergisi mükellefi ölürse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Yeni gayrimenkul edinimlerinde vergi mükellefiyeti edinim yılını izleyen yıldan itibaren başlıyor(EVK m.9). Ölen kişi ölümden önceki yılda emlak edinmişse (veya bu yılda muafiyeti sona ermişse veya sahibi olduğu emlakta 33 üncü maddede sayılan vergi değerini tadil eden değişiklikler olmuşsa) ölen tarafından beyannamesi verilmemiş bu işlem ve olaylara ilişkin emlak vergisi beyanı, normal beyan sürelerine 3 ay eklenerek mirasçılar tarafından yerine getirilir ve bu beyana göre oluşan vergi müteakip yıldan başlayarak mirasçılarca ödeniyor.
Bu ödeme muris adına yapılan tek ve son ödeme oluyor. Çünkü ölüm yılını izleyen yıldan itibaren mirasçılar emlak vergisi mükellefi oluyor.
Ölüm yılında eski sahipten ölene, ölenden de mirasçılarına intikal olduğu için ölen kişi adına vergi doğmuyor. (Müteakip yıldan itibaren mirasçılar şahsen mükellef oluyor.)
Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com