1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi oluyor. Peki emlak vergisi kiracıya mı ait? diyorsanız işte yanıtı…
Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için yılın belli dönemlerinde emlak vergisi ödeniyor. Taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye ödenen bu verginin taksitli bir şekilde ödenmesi söz konusu oluyor.
Vergi, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.
Örneğin büyükşehir belediyesinde bulunan aynı özelliklere sahip ev için ödenecek vergi, büyükşehir belediyesi olmayan belediye sınırları içerisindeki evin vergisinden iki kat daha yüksek oluyor.
Emlak vergisi yasal olarak 2 taksit şeklinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2. taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılıyor.Peki emlak vergisi kiracıya mı ait? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen emlak vergisini, taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Buna göre taşınmaz malda kiracı olması, emlak vergisi mükellefi olması gerektiği anlamına gelmiyor.
Hisseli tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın