Mesken, arsa, arazi ve işyerleri için ödenen emlak vergisinde meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Muaf olunduğundan habersiz olan kişilere verginin iadesi yapılıyor.İşte emlak vergisi iade davası…
Tüm gayrimekul sahipleri tarafından her sene belirli dönemlerde iki eşit taksitte ödenmesi gereken vergiye emlak vergisi deniyor.
Emlak vergisi için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediye müdürlüklerinin emlak servislerine vergi mükelleflerinin müracaat etmeleri gerekiyor.Emlak vergisi mükellefleri verginin ilk taksitini Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödedi. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri ise bugün son buluyor.
Vergide bazı muafiyetlikler yer alıyor. 200 metrekareden küçük tek ev sahiplerinden gelir sahibi olmayanlar vergiden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olduğundan habersiz olup emlak vergisi ödeyen gayrimenkul sahipleri olabiliyor.Bu kimseler, ödedikleri emlak vergisinin iadesi talep edebiliyor.
14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyelerin (2015 yılı için) 2010 ve izleyen yıllara ait emlak vergisi iadesinin yapılması gerekiyor. Peki emlak vergisi iade davası nasıl açılır? Emlak vergisi iade davası ne zaman açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi iadesi için ilçe belediyesine bağlanacak köylerdeki gayrimenkul sahiplerinin bir dilekçe ile belediyeye başvuru yapmaları gerekiyor.Yapılan başvurunun üzerine belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da altmış gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.
Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da altmış gün içinde yanıt vermemesi halinde, otuz gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.
Hangi kurumlar emlak vergisi ödemez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com