Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmazlar için ödeniyor. Peki emlak vergisi nasıl hesaplanır 2016? İşte emlak vergisi hesaplama örneği 2016…
Emlak vergisi hesaplama örneği 2016!
Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemekle mükellef olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisi senede iki eşit taksitte ödeniyor.
Verginin birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. Vergi ödemesinde bu sürelerin kaçırılması durumunda gecikme faizi uygulanıyor.
Verginin ödenmemesi halinde gecikme faizi uygulanıyor. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme faizi” alınıyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedeller ise taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.Peki emlak vergisi nasıl hesapalanır 2016? İşte emlak vergisi hesaplama örneği 2016…
Emlak vergisi hesaplama örneği 2016…
Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Örneğin; normal yöredeki değeri 200 bin TL olan bir ev için ödenecek emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor. Ancak bu vergi büyükşehir belediyesinde 400 TL olarak hesaplanıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com