Emlak vergisi ödemeleri her yıl belli tarihlerde, iki eşit taksit halinde yapılıyor. Emlak vergisinin geç ödenmesi durumunda; gecikmenin yaşandığı her ay için ceza kesiliyor. Peki emlak vergisi gecikme cezası oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi gecikme cezası oranı!
Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödenmesi gereken emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. 1319 sayılı kanun gereğince eğer taşınmaz malın varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler de vergi mükellefi oluyor.
Bir taşınmaz mala paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olurken, ebirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Emlak vergisi için ödemeler, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.
Verginin senede iki eşit taksit şeklinde ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi ödeme dönemleri şu şekilde:
1. taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs ayları
2. taksiti; Kasım ayı.
Emlak vergisi bu dönemler geçtikten sonra ödenirse mükellefe vergi cezası uygulanıyor.Peki emlak vergisi gecikme cezası oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme cezası” alınıyor. Örneğin emlak vergisi borcunuzun 150 TL olduğunu düşünürsek gecikmenin yaşandığı her ay için 2,10 TL gecikme cezası uygulanıyor.
Emlak vergisi ödemesi hangi bankalara yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com