Türkiye sınırları içinde bulunan taşınmazlar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi tutuluyor.Vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki emlak vergisi geç ödenirse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler 1319 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisine tabi oluyor. Emlak vergisini, taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.
Bir taşınmaz mala paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki olarak belirleniyor. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor. Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor.
Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkili oluyor.
Emlak vergisi her sene yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor.Peki emlak vergisi geç ödenirse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisini taksitlerinin geç ödenmesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.
Yeni alınan evin emlak vergisi ne zaman verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın