Taşınmaz mal sahibi olan kimselerin, hangi mallara sahip olduklarını bağlı oldukları belediyelere beyan etmeleri gerekiyor.Peki emlak vergisi değişiklik beyannamesi ne zaman verilir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi, arsa, arazi ve binalar için ödenmesi gerekiyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile bulunuyor.
Vergi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yatırılıyor. Ayrıca ödemeler, PTT aracılığı ile yapılabildiği gibi internetten de yapılabiliyor. Taşınmazın satın alındığı sene vergiden eski malik sorumlu olurken, yeni malikin belediyeye beyan vermesi gerekiyor. Beyannameler en geç yıl sonuna kadar verilebiliyor.Peki emlak vergisi değişiklik beyannamesi ne zaman verilir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi için her yıl beyanname verme yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak genel beyan dışında bazı durumlarda emlak beyannamesi verilmesi gerekebiliyor.Vergi değerini değiştiren durumlar şu şekilde sıralanıyor:
-Bir binanın yanması, yıkılması suretiyle ve sair sebeplerle tamamen veya kısmen harap olması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması,
-Bir binanın kullanılış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline dönüştürülmesi (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanılış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur),
-Arazinin hal ve heyetinde değişiklik olması,
-Arazinin fidanlandırılması ve ağaçlandırılması, bağ haline getirilmesi,
-Fidanlı, ağaçlı ve kütüklü bir arazinin tarla haline getirilmesi veya gelmesi,
-Tarım yapılan bir arazinin tabii bir afet veya arıza sebebiyle veya sair sebepler yüzünden tarıma elverişsiz hale gelmesi,
-Tarım yapılmayan bir arazinin tarıma elverişli hale getirilmesi,
-Arazinin parsellenmek suretiyle arsalar haline getirilmesi,
-Bir binanın mütemmimi durumunda olan arazinin mütemmimlik durumundan çıkması veya bir arazinin taksim veya ifraz edilmesi veya mükelleflerin değişmesi (Araziden bir kısmının istimlak edilmesi de ifraz hükmündedir).
-Müteahhit arazi ve arsaların tek bir arazi ve arsa haline getirilmesi veya müteaddit hisselere ayrılmış olan bir binanın bütün hisselerinin birleştirilmesi,
-Beyanı tadil eden fiilin meydana geldiği yıl eski beyan üzerinden tahakkuk eden vergi ödenir. Beyanı tadil eden fiilin meydana geldiği yıl sonuna kadar verilecek emlak vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk edecek vergi izleyen yıldan itibaren ödenir.
Emlak vergisi beyannamesi düzenleme örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com