Emlak vergisi, gayrimenkuller için devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Ödenecek bedel, gayrimenkulün türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Peki Emlak vergisi brüt alan hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi brüt alan hesabı!
Emlak vergisi, taşınmaz mallar için devlete ödenen vergiler arasında bulunuyor. Vergi 1319 sayılı Kanun gereğince belirlenen dönemlerde ödeniyor.
Vergi ödemesinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında yapılıyor.
Ödenecek bedeller, taşınmaz malın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Örneğin büyükşehir belediyesinde bulunan aynı özelliklere sahip konut için ödenecek vergi, büyükşehir belediyesi olmayan belediye sınırları içerisindeki konutun vergisinden iki kat daha yüksek oluyor.
Peki Emlak vergisi brüt alan hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisinde, brüt alanın hesaplanması ile ilgili olarak “6 Seri No’lu ve 14 Seri No’lu Emlak Vergisi Genel Tebliğleri ile açıklama yapılıyor.6 seri nolu tebliğe göre; ortak yerler deyimi net olarak; dükkân, daire, depo gibi yerler olarak belirtilmiş. Ancak, ortak kullanıma tahsis edilen ve bağımsız olarak tasarrufu mümkün olmayan; çamaşırlık, sığınak, kapıcı ve kalorifer dairesi, bahçe, ortak garaj ve benzeri yerler için bir değerlemeden söz edilmiyor. 14 seri nolu tebliğ uyarınca, “net alanın yüzde 25 fazlası brüt alanı verir”.
Hesaplanan brüt alan; hol, merdiven boşluğu, kapıcı ve kalorifer dairesi, sığınak gibi ortak kullanım yerlerinden gelen paylar ile kömürlük ve çamaşırlık gibi müştemilatın yüzölçümünü de içeriyor. 14 No.lu Tebliğ, Maliye Bakanlığı’nın brüt alan hesaplanması ile ilgili en son Genel Tebliği. O nedenle bu tebliğin dikkate alınması gerekiyor. Yerine getirilmeyen uygulamalar için yasal süreç başlatabilirsiniz.
Yeni binalarda emlak vergisi istisnası!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com