Emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?

Emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur

Gayrimenkul satın alanların satın almanın gerçekleştiği yıl sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Peki emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur? İşte emlak vergisi geç beyanname cezası…

Türkiye sınırları içinde yer alan tüm arsa, arazi, mesken ve işyerleri için 1319 sayılı kanun gereğince her sene emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Emlak vergisinin mükellefi, taşınmaz malın sahibi oluyor.

Taşınmaz mal satın alındıktan sonra taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeme yapmadan önce beyanname verilmesi gerekiyor. Ayrıca taşınmazın el değiştirmesi halinde de yeni mükellef belediyeye emlak vergisi beyannamesi veriyor.

Beyannameler;
a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,

b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde, emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye veriliyor.Peki emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur? İşte emlak vergisi geç beyanname cezası…

Zamanında emlak vergisi beyanında bulunmayanlardan, ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor. Beyanın süresinde yapılmaması vergi ziyaına neden olmuşsa, vergi ziyaı cezası da kesiliyor.

Geç bildirim fiili, hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezasının gerektirdiğinden, usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezası mukayese ediliyor ve tutar itibariyle fazla olan ceza kesiliyor.

Emlak vergisi beyannamesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com