Gayrimenkulün satılması halinde satış durumunun ve yeni malikin emlak vergisi beyannamesi ile belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Peki emlak beyannamesi gecikme cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak beyannamesi gecikme cezası!
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergi olarak biliniyor. Gayrimenkul sahipleri her sene bu vergiyi belli dönemlerde ödüyor.
Taşınmaz malların satılması halinde verginin mükellefi yeni malik oluyor. Ancak satışın gerçekleştiği seneye ait vergiden eski malik sorumlu oluyor. Yeni malikin vergi sorumluluğu bir sonraki seneden itibaren başlıyor.
Örneğin 2016 yılında taşınmaz mal satın alan kimseler emlak vergisi ödemerlerine 2017 yılı içerisinde başlıyor. Ancak yeni malikin satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.Peki emlak beyannamesi gecikme cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Zamanında emlak vergisi beyannamesi bulunmayanlardan, ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor. Beyannamenin süresinde yapılmaması vergi ziyaına neden olmuşsa, vergi ziyaı cezası da kesiliyor.
Geç bildirim fiili, hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezasının gerektirdiğinden, usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezası mukayese ediliyor ve tutar itibariyle fazla olan ceza kesiliyor.
Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme
Madde 376 – (Değişik : 22/7/1998 – 4369/17 md.)
İkmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi veya vergi farkını ve aşağıda gösterilen indirimlerden artakalan vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarını mükellef veya vergi sorumlusu ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse:
1. Vergi ziyaı cezasında birinci defada yarısı, müteakiben kesilenlerde üçte biri,
2. Usulsüzlük veya özel usulsüzlük cezasının üçte biri; İndirilir.
Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.
Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com