70 ülkeden katılımın gerçekleştiği EMITT fuarı açıldı. Sektör yetkilileri Rus ve Avrupalı turist sayısında yaşanacak düşüşü iç pazarın yanı sıra İran, İsrail gibi ülkelerle telafi edeceklerini söyledi
Dünyanın en büyük beş turizm fuarı arasında yer alan EMITT, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımıyla dün kapılarını açtı. 20’nci yılını kutlaya n EMITT’e 70’e yakın ülkeden toplamda 4 bin 500 kurum, kuruluş, belde ve sektör oyuncuları katıldı. Fuara bu yıl yoğun ve özel bir ilgi olduğunu belirten sektör oyuncuları, zorlu geçmesi beklenen 2016’nın güç birliğiyle atlatılacağına inanıyor. Fuarda iç pazara hizmet eden tur operatörleri yerli turiste yoğunlaşacağını belirtirken otelciler ise ikiye ayrılıyor. Bu yıl mali durumu güçlü olmayan ya da sadece Rusya pazarına bağlı çalışan bazı kıyı otellerinin kapılarını kapatmak zorunda kalacağı belirten otelcilerin yanı sıra tablonun çok da olumsuz olmadığını, her krizin fırsatları da beraberinde getirdiğini aktaran otelciler de bulunuyor. Gerçek tablonun mart ortasında netleşeceğini aktaran sektör oyuncuları, sıkıntılı ortamın psikolojik etkisinin gerçek etkisinden daha büyük olduğu konusunda hem fikirler.
İÇ PAZARA İLGİ YOĞUN
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu yıl fuarın önceki yıllara oranla yoğun bir ilgiyle takip edildiğini söyledi. Vardar, “Ülkemizde yaşanan terör olayları ve Rusya kaynaklı olumsuz şartlar var. Yaklaşık 4 milyonluk bir kayıp bekleniyor. Ancak umutsuz değiliz. Dış pazardan kaynaklanan düşüşü iç pazarla telafi edeceğiz. Bunu milli bir görev olarak görüyoruz. Tatilin lüks değil ihtiyaç olduğunu hazırladığımız özel kampanyalarla anlatacağız” dedi. Konaklama sektörünün iç pazara büyük bir ilgi gösterdiğini belirten belirten Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, tur operatörleriyle seyahat eden yaklaşık 5 milyon yerli turist oranında 2016’da yüzde 20 artış olacağını ifade etti. Otellerin dış pazar kaynaklı fiyatlarını düşürmediğini aktaran Çilsal, “Bu tabloda otel fiyatlarında artış da olmaz” diye konuştu. Bu yıl İran ve İsrail pazarında büyük bir artış yaşanabileceğine değinen Çilsal, Uzakdoğu pazarlarında da artış beklendiğini ancak bunun kaybı telafi edemeyeceğini aktardı. Tatilbudur Genel Müdürü Bülent Kuş ise 2016’nın yerli turist için bir fırsat yılı olduğunu vurguladı. “Rusya kaybını Avrupa telafi eder diyorduk ancak terör olayları bunun önüne geçti. Ben bu yıl Avrupa’dan da yüzde 30’luk bir düşüş olacağını düşünüyorum” diyen Kuş, gerçek tablonun mart-nisan gibi netleşeceğini aktardı.
RAKİPLER AHLAKLI DAVRANMIYOR
Uluslararası ilişkilerde turizmin bir yaptırım aracı olarak kullanılmaması gerektiğini ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, terörün bir rekabet aracı olarak kullanıldığını söyledi. Sadece 3 ilçede süren terörle mücadeleyi sanki tüm ülkede böyle bir görüntü varmış gibi sunduklarını söyleyen Ünal, “Terör her ülkenin yaşadığı bir sorun. Pazarda rekabet aracı oluşturmak için Türkiye’ye karşı terör bir rekabet aracı haline getirilirse bu ahlaki açıdan kabul edilemez” dedi.
İKİ RUS TURİSTTEN BİRİ GELMEDİ
Turizm sektöründe 2015’te yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, yabancı ziyaretçi sayısı aralıkta ise yüzde 7.29 düşüşle 1.46 milyon kişi oldu. Orta Vadeli Program’a göre, turizm gelirlerinin 2015’te 27 milyar dolara gerilemesi, bu yıl ise 27 milyar olması bekleniyor. Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke olan Rusya’dan gelenlerin sayısı 2015’te yüzde 18.5 azalarak 3.65 milyona geriledi. Rusya’dan gelen turist sayısı aralıkta yüzde 47 azalarak 25 bin 485’e geriledi.
Sabah