Bazı aylar elektrik faturaları beklenenden oldukça yüksek gelebiliyor. Peki elektrik faturası neden yüksek gelir? diyorsanız işte elektrik faturasının çok gelmesinin nedenleri…
Elektrik faturasının çok gelmesinin nedenleri!
Elektrik faturası şikayetleri içerisinde elektrik faturasının fazla gelmesi bulunuyor.Elektrik faturasının fazla gelmesi, elektrik kullanımızdan kaynaklanmasa da kişinin kontrolünde olamayacak başka sebeplerden de kaynaklanabiliyor.
Bazı aylar elektrik faturaları beklenenden oldukça yüksek gelebiliyor. Peki elektrik faturası neden yüksek gelir? diyorsanız işte elektrik faturasının çok gelmesinin nedenleri…
Aşağıda sıralanan durumlardan biri sebebiyle elektrik faturası yüksek gelmiş olabiliyor:
1.Elektrik tüketiminizin artması
Mevsimsel olarak örneğin ısınma ve soğutma için elektrikli cihazlar kullandığınızda faturanızda dönemlik yükselmeler meydana gelebiliyor. Örneğin yaz aylarında klima kullanıyorsanız elektrik tüketiminiz artacaktır. Ortalama bir klima (12,000 btu) saatte yaklaşık 1.08 kwh elektrik harcamaktadır. Eğer gün içinde 5 saat boyunca klimanızı çalıştırırsanız, aylık faturanız 65-70 TL arası artıyor. (1.08 kwh * 5 saat * 30 gün * 39 kuruş kwh başına elektrik maaliyeti) Benzer bir mantıkla, kış aylarında elektrikli ısıtıcı kullanırsanız, faturanızda ayda 100 TL’ye yakın bir artış görülebiliyor. Faturadaki artışın kullanım nedeniyle olup olmadığını anlamak için, faturadaki tüketim satırında kWh cinsinden ne kadar enerji tükettiğinize bakıp bir önceki faturayla karşılaştırabilirsiniz.
2.Sayaç arızası
Sayacınız doğru ölçü yapmaması yada tamamen devre dışı kalması durumunda faturandaki tüketim miktarı gerçeği göstermiyor. Son zamanlarda bu durum bir çok tüketicinin başına geliyor. Elektrik sayacınızın doğru çalışıp çalışmadığını anlamanın en iyi yöntemlerinden biri: evdeki tüm elektrikli aletleri fişten çekmek, evin elektrik şalterlerini indirmek oluyor. Tüm bu işlemlerden sonra sayacınızın üzerindeki endeks hala artmaya devam ediyorsa, sayacınızda bir sorun vardır. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmanız gerekiyor.. Uygun bir zamanda, dağıtıcı firmadan yetkililer eve gelip,sayacınızda gerekli kontrolleri yapıyor.
3.Sayaç okuma tarihleri arasındaki süre
Dağıtım şirketi normal şartlarda her ayda bir defa sayacınızı okuyup, faturalandırmakla sorumlu oluyor. Dolayısıyla, her faturanız ortalama 30 günlük bir kullanımı kapsıyor. Ancak bazı aylarda dağıtım şirketinin sayacınızı okuması daha uzun sürmüş ya da önceki dönem daha kısa sürede okunmuş olabilir. Özellikle geçen aya göre, daha uzun bir faturalandırma dönemi varsa, yüksek fatura tutarı sizi şaşırtabiliyor. Bu durumda, ilk ve son endeksin okuma tarihleri arasındaki süreyi bir önceki faturanızla karşılaştırabilirsiniz.
4.Sayacın yanlış okunması
Sayacınız, her ay dağıtımcı şirketin bir yetkilisi tarafından okunuyor. Yetkili, endeksinizin son numarasını kaydetmekle yükülümlü oluyor. Örneğin geçen ay en son fatura kesiminde, sayacınızın üzerinde 20.000 kwh yazıyorsa, bir ay içinde firma yetkilisi sayacınızı okumaya geldiğinde 20.400 kwh görüyor ve bu rakamı not ediyor. Siz de 400 kwh’lık elektrik için fatura ödersiniz. Çok nadir olmakla beraber, bazen firma yetkilisi endeksiniz yanlış okuyabiliyor. Örneğin 20.400 kwh olarak not etmesi gereken rakamı, 20.900 kwh olarak not ederse, siz 900 kwh’lık elektrik faturası ödemek durumunda kalırsınız. Eğer faturanız yüksek geldiyse, hemen faturanızın üzerinde yazan endeks rakamlarını, sayacınızın üzerindeki endeks rakamlarıile karşılaştırın. Fatura yazan endeks rakamı daha yüksekse, dağıtımcı firma yetkilisi sayacınızı yanlış okumuş demektir. Bu durumda gerekli işlemlerin yapılması için faturayı kesen elektrik satış şirketine başvurmalısınız.
Elektrik faturası gecikme faizi ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.oom