Elektrik abonelerinden tahsil edilen kaçak kayıp bedeli hakkında verilen karar gereğince bu bedelin tüketicilere geri ödenmesi gerekiyor. İşte elektrik faturası kayıp kaçak bedeli geri ödeme…
Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli geri ödeme!
Elektrik faturası kapsamında abonelerden kayıp kaçak bedeli kapsamında tüketicinin kullanımı dışında ek ücret ödenmesi isteniyordu.
Ancak bu kapsamda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukukî süreçte bir karar aldı.
Alınan kararla aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacak ayrıca 10 yıl içerisinde ödenen kayıp kaçak bedelinin de iadesi istenebilecek. Peki Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli nasıl geri alınır? Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli iadesi nasıl yapılır? diyorsanız işte Elektrik faturası kayıp kaçak bedeli geri ödeme işlemleri..
Çok sayıdav veya iş yeri abonesi, ödemek zorunda kaldığı kaçak bedelini geri alabilecek. Bunun için şu adımları izlemesi yeterli oluyor:
1) Öncelikle ilgili dağıtım şirketine dilekçe ile başvurup son 10 yılda kaç lira kayıp kaçak parası ödendiğinin sorulması gerekiyor. Şirket başvuruya olumsuz cevap verirse doğrudan tüketici mahkemesinde ‘belirsiz alacak davası’ açılıyor.
2) Ödenen kayıp kaçak tutarını gösterir yazı ile ilgili mercie iade için başvurulur. İlgili merci 2 bin 200 liraya kadar tutar için İlçe Tüketici Hakem Heyeti; 3 bin 300 liraya kadar İl Hakem Heyeti ve 3 bin 300 lira fazlası için doğrudan Tüketici Mahkemesi’dir.
3) Elektrik aboneliği konut değil iş yeri içinse iki taraf da tacir olduğundan Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekiyor.
4) Başvurunun akabinde verilecek karar kesinleşince doğrudan icraya verilebiliyor.
5) Kayıp kaçak bedeli iadesinde kişisel aboneler yasal, ticarî aboneler ise avans faizi ile ödediklerinin iadesini isteyebiliyor.
Elektrik kayıp kaçak bedeli iadesi yargıtay kararı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com