İştirak halinde mülkiyet olarak da bilinen elbirliği mülkiyetinde kişiler mala ortak olmuş oluyor. Peki elbirliği mülkiyetinin devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyeti olarak ifade ediliyor.
Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.
Tapuda elbirliği mülkiyetinde mal sahipliği ya da miras yoluyla elde edilen mülk paylara bölünemiyor. Böylece malikler arasında paydaşlık değil, ortaklık söz konusu oluyor.
Kanunun 701. Maddesine göre ortakların hakkı mülkün belli bir payına değil, tamamına ilişkin olarak ifade ediliyor. Elbirliği mülkiyetine sahip mirasçılardan her biri bu mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi isteminde de bulunabiliyor. Başvuru taşınmazın bulunduğu yer Tapu Sicil Müdürlüğüne yapılıyor.
Peki elbirliği mülkiyetinin devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
İştirak halinde mülkiyet olarakta ifade edilen elbirliği mülkiyetinde hisse oranlarının belli olmaması sebebipyle elbirliği mülkiyeti satışı söz konusu olamıyor.
Bu mülkiyet türünde her türlü hukuki işlemler ortakların tümü tarafından birlikte yapılması gerekiyor. Tapu senedindeki isimlerin karşısında herhangi bir oran, hisse yazılı değil ise bu elbirliği mülkiyeti tapusu olup satışa konu olamıyor.
Elbirliği mülkiyet nasıl sona erer?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com