Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Görgöz, deprem ile ilgili bilgiler verirken, halkın deprem konusunda afet gönüllüsü olmalarını söyledi. Görgöz, Elazığ AFAD olarak her yıl yaklaşık 25 bin kişiyi bilgilendirdiklerini belirterek, “Deprem anında nasıl davranmaları gerektiği, binalarını sağlam yapmaları, oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda eğitimler veriyoruz” dedi.
Görgöz’ün sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Bilindiği üzere 1-7 Mart tarihleri arası Deprem Haftası’yılı. Bu nedenle İl AFAD olarak Elazığ’da ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?
Deprem, sel, heyelan, çığ gibi afet olaylarında son dönemlerde önemli bir artış görülmektedir. Bu afet olayları aynı zamanda can, mal ve ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. 28 Şubat Sivil Savunma Günü, 1-7 Mart tarihleri ise Deprem Haftası olarak kutlanmaktadır. Biz de Elazığ AFAD olarak birtakım çalışmalar gerçekleştirdik. Park23 AVM ve Öğretmen Evi önünde arama ve kurtarma malzemelerinin tanıtıldığı bir stant açtık. 20’ye yakın okulda deprem tahliye ve tatbikatları yaptık. Eğitim uzmanı arkadaşlarımız sınıflarda öğrencilere eğitim verdi. Ayrıca üç tane özel anaokulu öğrencisi bizi ziyaret etti. Burada çizgi film ile deprem ve vb. afetlerle ilgili bilinçlendirme çalışması yaptık.
Sizce Elazığ’daki yapılar depreme dayanıklı mı?
1999 Marmara Depremi’ni milat yılı olarak kabul edebiliriz. Bu depremden sonra hükümetimiz ciddi tedbirler aldı. Hükümetimizin buradaki hedefi ‘yara sarmak değil yara almamaktır.’Yani enkaz altında insan çıkarmak değil, böyle bir olayın olmaması hedeflenmektedir. 1999 depreminden sonra yapılan binalarda sorun yok. Ancak bu tarihten önceki yapılar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Yapıların kontrolü ise Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü denetiminde yapı denetim firmaları ve belediyelerin teknik elemanları tarafından yapılmaktadır.
Elazığ halkı deprem konusunda yeterince bilinçli mi?
Halkın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. Bu durumda halkın bilinçlendirilmesi de İl AFAD müdürlüklerinin öncelikli görevlerindendir. Biz Elazığ AFAD olarak her yıl yaklaşık 25 bin kişiyi anlamında bilgilendiriyoruz. Deprem anında nasıl davranmaları gerektiği, binalarını sağlam yapmaları, oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda eğitimler veriyoruz.
Deprem konusunda halkın ne gibi önlemler alması gerekir, ne yapmalarını önerirsiniz ?
Öncelikle binalarını sağlam yapmaları öneririz. Bina içerisinde ise yapısal olmayan malzemeleri sabitlemeleri gerekir. Amaç deprem esnasında yapısal olmayan malzemelerin devrilmesi sonucu insanların altında kalmamasıdır. AFAD gönüllüsü olmalarını ve bizleri dinlemelerini isteriz. Ancak yine de maalesef yaşadığımız birçok depremde bu gibi şeylerle sık sık karşılaşıyoruz. Son iki yıl içinde yaptığımız bir çalışma ile Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hareket ederek. Milli Eğitim Müdürlüğündeki öğretmenleri afet eğitimine aldık. Bu öğretmenler okullarında afet konusunda öğrencilere nasıl davranmaları konusunda bilgilendiriyorlar.
AFAD olarak depreme hazırlıklı mısınız?
AFAD İl Müdürlüğü olarak ekipmanlarımızla birlikte hazırız. 19 tane arama ve kurtarma ekibimiz, yeteri kadar makinelerimiz var. Aynı zamanda Diyarbakır’da birlik müdürlüğü bulunmaktadır. Yani arama ve kurtarma konusunda bir sıkıntımız yok. Ayrıca Güney Çevre Yolu’ııda AFAD yönetim merkezimizi bu yıl içinde açmayı planlıyoruz. Yine Türkiye’de 22 ilde lojistik merkez kuruldu. Bunlardan biri de Elazığ’da kuruldu. Güney Çevre Yolıı’nda hizmet vermektedir. Aynı zamanda İl AFAD Müdürlüğü olarak Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında il afet müdahale planını hazırladık. Eskiden müdahale planı kapsamında 9 ayrı hizmet grubu vardı. Şimdi ise 26 hizmet grubu bulunmaktadır. Bu hizmet grubuyla birlikte ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elini taşın altına koymaları sağlandı. Her kurum hazırladıkları planlar sayesinde ne yaptığını biliyor durumuna geldi. Yani son dakikada ne yapacağız bilinci içerisindeyiz.
Elazığ’in deprem riski nedir?
Elazığ 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yer alıyor. Güney kısmı 1. derece, kuzey kısıru ise 2. derece deprem bölgesinde.
Yakın tarihlerde Elazığ’da yaşanan depremler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 17 Aralık 2009 tarihinde kuruldu. 8 Mart 2010 tarihinde Karakoçan depremini yaşadık. Bu depremde maalesef 42 vatandaşımız hayatını kaybetti.
23 Haziran 2011 tarihinde ise İçme beldesinde 5.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Ekibimizle birlikte aylarca çalışarak bu iki depremde yaklaşık 40 bine yakın konutun incelemesini yaptık.
Çünkü afet özveri isteyen bir konudur. Ayrıca Van depreminde ekiplerimizle birlikte görev aldık. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlık görevindeyken bu konuda Elazığ’ı örnek il olarak gösterdi. Bu durum bizim tecrübeli olmamızı da sağladı.
Fırat Gazetesi