Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclis Üyesi Osman Avcıl, derneğin 2. kuruluş yılını tamamlaması nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek, derneğin çalışmaları ve 2016 yılından beklentilerini anlattı.
Elazığ’da bulunan özel bir butik otelde gerçekleştirilen ve ELMÜTDER yönetim kurulu üyeleri ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuşan Avcıl, “Derneğimiz ikinci yılını doldurdu. Bilindiği üzere inşaat sektörü ekonominin lokomotifidir. Çok büyük bir iş hacmine sahip sektördür. Bizde bu sektörü Elazığ’da temsil amacıyla 2014 yılında derneğimizi kurarak çalışmalara başladık” dedi.
Elazığ’da bulunan çürük binaların yıkılması ve yerlerine yenilerinin yapılması adına çalışmaların bir an evvel başlaması gerektiğini dikkat çeken Avcıl, hangi kurumda sıkıntı yaşanırsa yaşansın el birliği ile bu sorunların bir an evvel çözülmesi ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Elazığ’da tehlikeli bölgelerde ki çürük binaların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması gerektiğine vurgu yaparak, “İnsan hayatı her şeyin üzerindedir. Şu ana kadar aşılamayan sorunlar Elazığ’da tüm yetkililer tarafından el birliği ile çözülmeli. İnsanların hayatı ranta kurban edilmemeli. Çünkü insanların hayat her şeyden olduğu gibi ranttan da önemlidir” diye konuştu.
“İNŞAATLARDA ÇALIŞANLAR SERTİFİKALI OLMAK ZORUNDA”
25 Mayıs’dan sonra inşaatlarda sertifikasız işçi çalıştırılmayacağını belirten Avcıl, sertifikasız çalışan elemanların en çok inşaat sektöründe bulunduğunu, ara eleman ihtiyacının karşılanması için meslek içi eğitimler verilmesi ve bu eğitimi alanların sertifika sahibi olmasının sağlanması gerektiğini belirterek, inşaat müteahhitleri Konfederasyonundan alınan yetki ile ELMÜTDER olarak sertifika vereceklerini söyledi.
İNSANLARIN HAYATI RANTTAN ÖNEMLİ!
Kentsel Dönüşüm ile ilgili de açıklamalarda bulunan Avcıl, “Elazığ’da 1999 öncesi yapılan binaların büyük bölümü çürük ve risk altında. Kentsel dönüşüm Elazığ’da hızlı bir şekilde gerçekleşmeli. Kentsel dönüşümün ana çıkış noktası; can güvenliğidir. Burada ‘rant’ hesapları bir kenara bırakılarak can güvenliğinin esas alınması gerekmektedir.
MÜTEAHHİTLİK HİZMET KANUNU
Müteahhitlik meslek kanunun olmamasının sektörde büyük sıkıntılara neden olduğunu belirten Avcıl, “Ülkemizde halen hukuki ve teknik tanımı yapılamamış olan müteahhitlik mesleğinin uygun bir kanunla tanımlanmasıdır. Oluşturulması gereken Yapı Müteahhitliği Kanunu ile hangi şartlara haiz kimselerin hangi teknik ve idari esaslara göre inşaat yapabileceği hususları kesin çerçevelerle belirtilmelidir. Uygun yasal düzenleme ile teknik ve ekonomik yönden haiz olmayan kişilerin bu işleri icra etmesiyle insan hayatının ve ülke ekonomisinin zarar görmesi engellenecektir. Bir işin teknik, hukuki ve mali yönlerden ehil olanlarca icra edilmesi muhakkak suretle kalite standardını yükseltecektir” diye konuştu.
Yaşadıkları sıkıntılara değinin Avcıl, “Ayrıca kentsel dönüşüm harçları ile ilgili ciddi sıkıntılar ve sorunlar yaşıyoruz. Bunun yayında asgari ücretin artması da sıkıntı yaratmıştır. Bizler isteriz ki 1300 değil 5 Bin TL olsun. Ancak Türkiye iş dünyasının bunu kaldıracak güçte değil diye düşünüyoruz. Biz ELMÜTDER olarak Çalışma Bakanlığı’na bu konuyla ilgili tavsiyelerimizi sunduk” dedi.
Haberkent