Akpınar Mahallesi Muhtarı Raif Acar, Akpınar Mahallesi’nde yaşanan sorunları dile getirdi. Fırat gazetesine özel açıklama yapan ve mahallelerinin dünü ile bugününü değerlendiren Acar, mahallenin aciliyet arz eden sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.
Akpınar Mahallesi Muhtarı Acar, 56 yıldır Akpınar Mahallesi’nde yaşadığını ve muhtarlıkta ilk dönemini yaşadığını belirterek, “Mahallemizin seçmen sayısı 3 bin 800, nüfusu ise yaklaşık 18 bindir” dedi. Akpınar’ın bir dönem Elazığ’ın en elit mahallesi olduğunu belirten Acar, “Benim çocukluğum Akpınar Mahallesi’nde geçti. Mahallemiz o dönemlerde Elazığ’ın en elit mahallesiydi. O dönemlerde Şehit İlhanlar Caddesi’nde eski ismi İstasyon Caddesi olan Bosna Hersek Bulvarfnda ve Şarap Fabrikası Caddesi’nde oturmak ayrıcalık olarak kabul edilirdi. Maalesef bu bölgede bulunan binalar yeniden yapılamadı. Eski bir şekilde kaldı” dedi.
” Valimiz ve Belediye Başkanımız sorunların çözümü için çaba sarf ediyor ”
Mahallelerinin eski bir mahalle olması nedeniyle kaldırım ve asfalt gibi sorunlarının bulunmadığını belirten Acar. mahalle olarak belediyeden aldıkları hizmetleri değerlendirdi. Acar, şöyle konuştu: “Belediyeden hizmet alım noktasında Mücahit Yanılmaz’dan önce sıkıntılar yaşıyorduk. Sağ olsun Mücahit Yanılmaz bu hizmetlerden faydalanmamızı sağladı. Valimiz ve Belediye Başkanımız sorunlarımızı dinliyor ve sorunların çözümü için çaba sarf ediyor. Mahallemiz merkezde bulunan eski bir mahalle olması nedeniyle kaldırım ve asfalt gibi sorunları bulunmuyor. Bu noktada bu hizmetler yeterli mi? diye soracak olursanız, tabii ki değil. Çünkü insanlarımız her şeyin daha iyisine layıktır.”
“Akpınar ve birçok mahalle rahat bir nefes alacak ”
Gerçekleştirmek istediği projelerle ilgili olarak da bilgiler veren Acar, bu projeleri gerçekleştirdiklerinde Akpınar’ın yeşil alanlara kavuşacağını ve komşuları olan birçok mahallenin de yararlanacağını belirterek, şunları söyledi: “İlerleyen süreçte gerçekleştirmek istediğimiz birçok projemiz bulunuyor. Bunlar arasında Cumartesi Pazarı’nın taşınması, muhtarlık binamızın karşısında bulunan, bir dönem çay bahçesi olarak kullanılan ziyaretin en güzeli kisa olanıdır. 1 dönüm alanın çocuk parkına ve spor alanına dönüştürülmesi gibi planlarımız bulunuyor. Yapacağımız bu park birçok komşu mahallemize hizmet verecek ve halkımızın nefes alacağı çok güzel bir mekana dönüşecek. Bu projemizin sözünü aldık.
Belediye Başkanımız bu yıl bahar ayında bu projeye başlanacağı sözünü verdi. Diğer bir projemiz de, Bosna Hersek Bulvarı’nda bulunan Karayolları Lojmanları ile ilgili olacak. Boşalacak olan bu lojmanın belediyeye tahsis edilmesi talebinde bulundum. Belediyeye tahsis edilen bu alanda otopark yapılması ve Cumartesi Pazarı’nın bu yere taşınmasını içeren bu projeyi Belediye Başkanımıza sunduk. Muhtarlık binamızın çok eski olmasından dolayı yıkılarak iki katlı olarak yapılmasını istedik. Yeni yapılan bina muhtarlık binası, kadın ve erkek ayrı olmak üzere taziye evi gibi donatılara sahip olacak. Yine mahallemizde Pancar Kooperatifi binası bulunuyor. Bu binanın kaldırılması talebinde bulunduk. Kaldırılacak olan bu binanın bir kısmı caddeye dahil edilirken kalan kısmı da çocuk parkına dahil edeceğiz.” “Benim mahallemde henüz bir torba bile kömür dağıtımı yapılmadı. Şu anda sadece Akpınar’da kömür bekleyen aile sayısı 250’dir. Bu dağıtım muhakkak ki yapılacaktır. Ancak ne, zaman bilemiyoruz.” “Olası bir depremde çok can kaybı yaşayabiliriz.”
Akpınar’ın acil olarak çözülmesi gereken sorununun eski binalar olduğunu ifade eden Acar, zaman kaybetmeden bu sorunun çözülmesi gerektiği, aksi durumda, olası bir depremde can kayıpları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Acar, “Binalarımız çok eski, bu nedenle binaların acil olarak kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yenilenmesi gerekiyor. Artık sokaklar iç içe girmiş bir vaziyette. Acilen bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Allah muhafaza olası bir depremde mevcut binalardan dolayı çok fazla can kaybı yaşayabiliriz.
Bu binalar kullanım sürelerini doldurmuştur. En küçüğü 40 yaşında. Kentsel dönüşüm hem şehrin nefes almasını sağlayacak hem de olası bir depremde can kayıplarının önüne geçilmiş olacak. İnşallah yetkililer bu noktada gerekli çalışmaları yaparlar” dedi.
“Akpınar’da bir torba bile kömür dağıtılmadı”
Maddi durumu iyi olmayan ihtiyaç sahibi ailelere Valilik tarafından yapılan kömür yardımının mahallelerindeki ihtiyaç sahibi ailelere henüz ulaştırılmadığını söyleyen Acar, kömür yardımı ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Göreve geldiğimiz ilk yıl Valimiz ile bir toplantı yaptık. Toplantı sonucunda Valimiz kömürün gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini ifade ederek kömür dağıtımı ile ilgili olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı memurlarını görevlendirdi. Bu sayede muhtarlar aracı olmaktan çıkarıldı. Bu muhtarları çok rahatlattı. Dedikoduların oluşmasını engelledi. Kütahya’da kömür ocağında meydana gelen göçük sonrası kömür ocağı kazılıp da kömür çıkarılamadı. Sonraki süreçte Kütahya, Elazığ’ın kömürünü birden bire kesti. Bu durumun sonucu olarak Valilik ne yapacağını şaşırdı. Yeniden ihaleye çıktı. Çorum’daki bir firma ihaleyi kazandı. Fakat Çorum’daki firma da Elazığ’a kömür yetiştiremiyor. Örneğin benim mahallemde henüz bir torba bile kömür dağıtılmadı. Şu anda sadece Akpınar’da kömür bekleyen aile sayısı 250’dir. Bu dağıtım muhakkak ki yapılacaktır Ancak ne zaman bilemiyoruz.”
Aynı zamanda bir arkeoloji teknisyeni olan Acar, Harput’ta yapılan kazılarla ilgi olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Kültür Bakanlığımızın kazılar ile ilgili olarak herhangi bir ödenek göndermemesi nedeni ile Harput kazıları bugünlere kadar kaldı. Sağ olsunlar Valiliğimizin ve Belediyemizin çabaları ile İl Özel İdaremizin kaynakları kullanılarak Harput’taki kazılar iki yıldır devam ediyor. Bütçemiz olsa Harput’ta daha güzel şeylerin ortaya çıkarılacağını düşünüyorum. Çünkü teknik anlamda hiçbir eksiğimiz yok. Çok yetenekli hocalarımız var, alanında uzman teknik personellerimiz var. Tek eksiğimiz, kaynak. Bu tarihi cevher bir Avrupa ülkesinde olmuş olsaydı şimdiye kadar çoktan gerekli çalışmalar yapılmıştı. Harput’un tarihi eser anlamında bir Mısır’dan veya Fas’tan hiçbir eksiği yok. Yeter ki yapılması gereken çalışmalar zaman kaybetmeden yapılabilsin.”
Fırat Gazetesi