Ekspertiz raporu, konut kredisinde zorunlu bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. Ekspertiz raporu, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit süreci olarak belirleniyor. Tespit edilen taşınmazın değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirleniyor.
Ekspertiz raporu konut kredisi miktarının belirlenmesi için konutun değer tespitinin yapılması şeklinde oluyor. Konusunda uzman ve lisanslı gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı bu ekspertiz raporuna göre kredi verecek olan kurum miktara karar veriyor.
Ekspertiz raporların da gayrimenkulün değerini düşürebilecek muhtemel ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer taşınmazlara ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.Peki ekspertiz raporuna itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı..
Yanlış ekspertiz raporu yapıldığını düşünen taşınmaz mal alıcısı buna bağlı olarak kredi miktarının az çıkmasından dolayı ekspertiz raporuna itiraz edebiliyor.
Bu itirazla birlikte yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için, bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabiliyor. Dava sonucunda, mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yaparak, konutun değerini belirliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın