Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?

Ekspertiz raporu nasıl hazırlanır

Ev satın alınırken konut kredisi kullanılması gerekiyorsa bir bankaya başvuru yapılıyor. Başvurunun onaylanmasıyla birlikte banka evin değer tespiti için bir eksper gönderiyor. Genellikle bankalar kendi eksperlerini kendileri seçiyor fakat müşteri isterse kendi eksperini de seçebiliyor.

Kredi için başvurunun ardından banka ilk olarak kredi başvuru sahibinin aylık gelir durumuna bakıyor. Ayrıca kredi özgeçmişi de kredi notuyla ölçülüyor. Başvuru yaparken ;Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport veya sürücü belgesi de olabilir),Gelir belgesi,Serbest meslek olarak çalışanlar vergi levhası,İkametgah belgesi (Adınıza düzenlenmiş, elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturası da olabilir) gibi belgeler de isteniyor.Peki ekspertiz raporu nasıl hazırlanır? Ekspertiz raporu nasıl düzenelnir? diyorsanız işte yanıtı..

Evin inşaat halinde olup olmadığı, şayet inşaat halinde ise yüzde kaçının tamamlanıp tamamlanmadığı ve inşaat maliyeti, konutun bulunduğu il, ilçe ve mahalle, konutun metrekaresi ve özellikleri, konut çevresindeki evlerin değerleri, evin bulunduğu jeopolitik konum gibi pek çok özelliğin incelenmesi ile ekspertiz raporu oluşturuluyor. Bunun için ise banka tarafından belirlenen bilirkişi incelemesi gerçekleştiriliyor.

Ekspertiz raporunun düzenlenmesinin ardından tapu dairesine gidilmesi gerekiyor. Burada taşınmazın üzerinde ipotek, irtifak gibi herhangi bir durumunun olup olmadığı araştırılıyor. Daha sonra ise belediyeden ev ruhsatı, projesi gibi ayrıntılar inceleniyor.

Ekspertiz neye göre fiyat belirler?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*