2017-2019 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program, “düşük enflasyon, yüksek büyüme” hedefine odaklandı. Başbakan Binali Yıldırım, “Yüzde 3-4 bandındaki bir büyüme kabul edilemez. Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz” dedi
Jeopolitik riskler, küresel resesyon, FETÖ’nün hain darbe girişimi ile PKK’nın saldırılarına rağmen yılın ilk yarısında yüzde 3.1 büyüyen Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası belirlendi. 27 çeyrek kesintisiz büyüyerek rekora imza atan Türkiye, büyüme-istihdam ve yatırımdan vazgeçmedi. Ekonomi ile ilgili bakanların da katıldığı toplantıda Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan, 2017-2019 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program (OVP), sürdürülebilir düşük enflasyon, azalan cari açık ve yüksek büyüme patikasına odaklandı. Yatırımların artırılması yoluyla bütçe açığı “bilinçli” olarak yukarı çekildi. Rekabet gücünü, istihdam ve verimlilik seviyesini, mali disiplinin kalitesini artırmak, kamu maliyesini güçlendirmek de hedefler arasında bulunuyor.
YÜZDE 5 KARARLILIĞI KORUNDU
Başbakan Yıldırım, “Yüksek büyüme, düşük enflasyon” hedefiyle hazırlanan programın içeriğine ilişkin olarak, “2017-2019 döneminde büyüme oranları yüzde 5’in altında olmayacak. Bu sene yüzde 7.5 olan enflasyon oranında hedefimiz seneye yüzde 6.5, sonraki sene de yüzde 5. 2016’da bütçe açığını yüzde 2’nin altında tutmayı başardık, 2017’de hedef yüzde 1.9 olacak, 2018’de ise tekrar azalmaya devam edecek” diye konuştu.
2023 İÇİN YÜKSEK BÜYÜME
Türkiye’nin 2009 hariç 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdüğünü hatırlatan Yıldırım, “Bu sene bile Çin ve Hindistan’ı ayrı tutarsak Türkiye dünya ortalamasının 2 katı bir büyümeyi yakalamış durumda. Avrupa’da eksi düzeyine, sıfır düzeylerine giderken biz yine 3’ün üzerinde bir büyümeyi 2016’da yakaladık. Terörle mücadelede çok yoğun bir yıl, üstüne üstlük bir de FETÖ’nün darbe girişimi yaşandı. 2017-2019 döneminde büyüme oranlarını bir kere artıracağız. Çünkü 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Bu yüzde 5’in altında olmayacak” diye konuştu. 3 yıllık tahminlerin kötümser olduğunun altını çizen Başbakan “En olumsuz tahminleri buraya yansıttık. 2017’de ihracatımız 153 milyar dolar, ithalatımız 214 milyar dolar olarak hedefleniyor. Ben vatandaşa açıklamalarda bulundum, çok bilmiş ekonomistlere de açıklamayı bakan arkadaşlarımız yapacak” dedi.
BÜYÜMEDE 5 STRATEJİK HAMLE
Başbakan Yıldırım, Orta Vadeli Program’daki hedefleri hayata geçirirken uygulanacak 5 stratejik hedefi de açıkladı. Yıldırım bu hedeflerin “beşeri sermayenin geliştirilmesi, işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi, kurumsal kalitenin iyileştirilmesi” olduğunu açıkladı.
CARİ AÇIK AZALTILACAK
“Satarken azimli, alırken nazlı olacağız” diyen Başbakan, “Prensip bu. İçeride yaptığımız bir şey varsa fuzuli olarak dışarıdan bir şey almayalım. Bunun için Exim Bank’ın destek bütçesini 3 kat artırarak 3 milyara çıkarıyoruz. Böylece cari açığı azaltma yönünde kararlı bir programımız olacak. Türkiye’nin borcu milli gelirinin yüzde 70’in üzerindeydi, şimdi yüzde 32. Cari açığımızı azaltmışız, büyümeyi sürdürmüşüz, enflasyonu kontrol altına almışız. Önümüzdeki 3 yıl ile 2004-2007 arasını kıyaslarsak bu 3 yıl dünya şartları bakımından çok çok kötü. Ona rağmen göstergelerimizi muhafaza ettik” dedi.
MİLLETİN DESTEĞİ TAM
Orta Vadeli Program’ın 5 temel amacının olduğunu hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir tanesi istikrar. Milletimizin hükümetimize tam desteği var. Bunu 15 Temmuz’da gördük. Demek ki istikrar olunca kapsayıcı bir büyümeyi de gerçekleştireceğiz. İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Bu sene öngörülemeyen bir şey olmazsa yüzde 7.5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6.5. Devam eden senede yüzde 5 seviyesine gerilemiş oluyor. Enflasyonu düşürmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
EL İLE GELEN DÜĞÜN BAYRAM
Bu yıl Çin ve Hindistan dışında Türkiye’nin, dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladığına işaret eden Başbakan Yıldırım, “Bu büyüme bizim için yeterli değil. Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir durum değil. Ancak ‘el ile gelen düğün bayram’ derler bizim memlekette. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Avrupa’da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3’ün üzerinde bir büyümeyi 2016’da yakaladık” diye konuştu.
ENFLASYONDA DEĞİŞİKLİK YOK
Büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4.5’ten 3.2’ye, 2017 için yüzde 5’ten 4.4’e çekildi. 2018 ve 2019 için açıklanan yüzde 5 büyüme tahmininde ise değişikliğe gidilmedi. Bu sene için yüzde 7.5 olan yıl sonu enflasyon hedefinde de değişikliğe gidilmedi. Enflasyon tahmini 2017’de yüzde 6’dan 6.5’e revize edilirken, 2018 ve 2019 yıllarında enflasyonun yüzde 5 olarak gerçekleşmesi öngörüldü. Orta Vadeli Program’da işsizlik oranı, programda bu sene için yüzde 10.2’den 10.5’e, 2017’de yüzde 9.9’dan 10.2’ye, 2018’de yüzde 9.6’dan 10.1’e yükseltildi, işsizliğin 2019’da yüzde 9.8 olmasının beklendiği belirtildi.
YATIRIMLAR HIZLANACAK
Güncel OVP’de mali disiplinden taviz verilmeyeceği yönünde vurgu devam ederken, bütçe açığının GSYH’ya oranı “bilinçli” olarak yatırımların hız kazanması için 2017 yılında artırılıyor. Daha sonraki yıllarda ise bütçe açığının GSYH’ya oranı aşağı yönlü bir patikaya tekrar dönüyor. Merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranı 2016’da yüzde 1.3’ten 1.6’ya, 2017’de yüzde 1’den 1.9’a, 2018’de yüzde 0.8’den 1.6’ya çıkarıldı. Başbakan Yıldırım, “Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Yatırımlar için kaynak problemimiz yok. Yatırımları 2017’de artırmış olacağız” dedi.
Sabah