Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş: “Doğal afetlerin insanların yaşamlarında ağır tahribatları vardır ancak deprem gerçeği konusunda bilinçli olmak ve buna karşın fiziksel, sosyal ve ekonomik tedbirleri almak deprem tahribatlarını en aza indirir” dedi.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, 12 Kasım 1999 Düzce depremine ilişkin, doğal afetlerin insanların yaşamlarında ağır tahribatları olduğunu ancak deprem gerçeği konusunda bilinçlenerek, fiziksel, sosyal ve ekonomik tedbirleri alarak bu tahribatların en aza indirilebileceğini bildirdi.
Keleş, yayımladığı mesajda, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999’da yaşanan iki büyük depremin Düzce’de büyük yıkımlara neden olduğunu hatırlattı.
Aradan geçen 16 yıl içerisinde kentin fiziksel ve kültürel alanda hızlı bir kalkınma içinde olduğunu aktaran Keleş, mesajında şunları kaydetti:
“Düzce arka arkaya iki büyük deprem yaşamıştır. Doğal afetlerin insanların yaşamlarında ağır tahribatları vardır ancak deprem gerçeği konusunda bilinçli olmak ve buna karşın fiziksel, sosyal ve ekonomik tedbirleri almak deprem tahribatlarını en aza indirir. Deprem sonrasında Düzce’de fiziksel değişimlere ve yıkımlara karşın yeniden yapılanmaya yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Yeniden bir şehir oluşturma çabaları içinde uzun vadeli ciddi projeler geliştirildi ve uygulamaya geçirildi. Düzce’de imar açısından önemli gelişmeler olmaktadır. Yapılaşmada depreme dayanıklılığın ötesinde, estetik ve örnek binalar yapılmaktadır. İmar düzenlemeleri ile plansız hiçbir bölgemiz kalmıyor.”
Keleş, kentteki altyapı sorunlarının da giderildiğine değinerek, “Düzce’nin ana arterleri, caddeleri başta olmak üzere, ara sokaklar ve hatta çıkmaz sokaklara kadar tüm yolları asfaltlandı. Elbet bir kentin kalkınmasında fiziki değişim esastır. Düzce Belediyesi olarak fiziki değişimle birlikte sosyal değerlerde de yeniden yapılanmayı tamamlamayı hedefledik. Aslında en büyük yatırımlarımızı da bu alanda yapıyoruz. Bugün 16 yıl öncesine göre kalkınma ve gelişme adına çok ciddi adımlar atıldı. Depremi hiçbir zaman unutmayız ve unutturmayız. Deprem bilinci içinde de her türlü gelişmeyi de sağlamak düşüncesi ve inancı içinde olduğumuzu da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
– “Deprem gerçeği unutulmamalı”
Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can da deprem gerçeğinin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini belirtti.
Can, 12 Kasım 1999 Düzce depreminde en önemli ihtiyacın sağlıklı ve güvenli barınma olduğunu vurgulayarak, “Çadırdan, prefabriğe ve kalıcı konuta kadar yorucu ve uzun yıllar süren sorunlar yaşadık. Umarız bizim yaşadığımız acı tecrübeler başka yerlerde yaşayanlara bir şekilde önlem ve ders olur. Bizler depremi unutsak dahi depremin kendisini unutturmayacağını bilmek durumundayız” açıklamasında bulundu.
Güvenli yapılaşmadan vazgeçilmemesi gerektiğini anlatan Can, yapı denetiminin her aşamasının kamulaştırılarak herkesin müdahil olduğu süreçler haline getirilmesinin önem taşıdığını kaydetti.
AA
Bir yanıt bırakın