Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde 43 Türk firma!

Dünyanın en büyük 250 müteahhidi 2015 listesi

“Dünyanın en büyük 250 müteahhidi” listesinde 43 firmasıyla Türkiye ikinci durumda. Türk liginde ilk 10’daki grupların yurtdışındaki işlerine bakıldığında yükseklik rekoru peşinde koşan kuleler, dev havalimanları, stadlar dikkat çekiyor.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2013 verilerine göre 42 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2014 yılı verilerine göre 2015 yılında 43’e yükseldi. Bu sayı ile Türkiye, 65 firma ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından dünyada ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada ise 32 firma ile ABD bulunuyor.

Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan uluslararası inşaat sektöründe, önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliğin gün geçtikçe artması ve denge noktasının sağlanamamasının etkileri görülmeye başladı. En büyük 250 Uluslararası İnşaat Firmasının pazar büyüklüğü 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.1 azalarak 521.6 milyar ABD dolarına geriledi.

Dünyada gerileme yaşanırken, Türkiye’nin performansı iyiye gitti. Listedeki Türk firmalarının 2014 yılı gelirleri toplamı geçen yıla göre yüzde 43.4 artışla 29.3 milyar dolar oldu. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2013 yılı rakamları ile yüzde 3.8 olan payı 2014’de yüzde 5.6 olarak gerçekleşti.

43 firma arasında ilk 10’da yer alan firmalar sıralar atlayarak, ilk yüz firma arasında yer aldılar. Hepsi ilk 110’un içinde yer alan ilk 10 Türk firma içinde ilk sırada Öztürk Holding yer alıyor, Rönesans, Polimeks, ENKA ise takipte. Beşinci sırada yer alan TAV’ı sırasıyla Çalık, Tekfen, Ant Yapı, İLK ve Yapı Merkezi takip ediyor. Listedeki Türk şirketlerinin oluşturduğu ilk onda yer alan inşaat firmaları ve yapımını üstlendikleri işler ise şöyle:

Gururu olimpiyat stadı

Tekfen İnşaat tarafından ‘gururumuz’ olarak tanıtılan Azerbaycan’ın başkenti Baku’da, 24 ay gibi rekor bir sürede mühendislik ve tedarik hizmetleri dahil anahtar teslimi olarak inşa ettiği Baku Olimpiyat Stadı geçen haziran ayında ilk defa düzenlenen Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni ile spor ve sporcuların hizmetine sunuldu. Tekfen, listede 101’den 90’ıncı sıraya gelirken, Türk şirketler arasında 7. oldu.

Toplam 617 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Baku Olimpiyat Stadı, 204 bin metrekarelik kapalı alanda 68 bin kişilik seyirci kapasitesiyle Kafkasların olimpik standartlardaki en büyük spor kompleksi. Projenin tasarımında, Baku’nun iki önemli tarihi sembolü, Kız Kulesi ve Sheiki Khan Sarayı’ndan esinlenildi. Aynı zamanda sonsuzluğu simgeleyen ve toplam 30 bin metrekarelik LED aydınlatmalı cephe oluşturan bu geometrik paneller, iyi bir yalıtım sağlarken gün ışığından yararlanmayı da sağlıyor.

Rusya yükseltiyor
Ant Yapı’nın Rusya’da aldığı ve teslim ettiği işler sıralamasını yükseltmeye devam ediyor. Şirket 107’den 92’ye yükseldi. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “Ant Yapı, 90’lı yılların başından bu yana Rusya, Ukrayna ve Türkmenistan’da başarılı işlere imza attı. En son Rusya’nın Moskova City Bölgesi’nde konumlanan Avrupa’nın en yüksek binası unvanını alan OKO Towers’ı teslim ettik. Bu sene de Ant Yapı olarak ENR Top 250 listesinde yer alıyoruz ve dünyada ilk 100 içerisindeyiz. Önümüzdeki yıl için yine büyük ölçekli projeler almaya devam ediyoruz, şu anda görüşmeleri devam ediyor.Hedefimiz dünyada ilk 50 içerisinde olmak” dedi.

Türkmenistan’da uçuyor
Polimeks İnşaat, kuruluşundan bu yana tamamladığı 131 projeyle dünyanın en büyük müteahhitleri arasında yer alıyor. ENR listesinde 62. sıraya yüksel en şirket, Türk firmaları arasında 3. sırada yerini al dı. Polimeks’in Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta inşasına devam ettiği Olimpiyat Kompleksi, şirketin en büyük projeleri arasında yerini alıyor. 2017 “Asya Salon ve Uzakdoğu Dövüş Sanatları Oyunları” (AIMAG 2017) oyunlarına ev sahipliği yapacak olan kompleks, global spor organizasyonlarına uygun çok yönlü yapı ve tesislerinden oluşacak.

Polimeks İnşaat’ın en büyük projeleri arasında yer alan bir diğer proje ise Aşkabat Ulus lararası Havalimanı. Türkmenistan’ın milli sembollerinden esinlenerek tasarlanan yeni terminal binası yılda 14 milyon yerli ve yabancı yolcuyu IATA Class A hizmet standartlarında ağırlayabilecek.

21 ülkede var
Rönesans İnşaat, listede 53’üncü sıradan 37’inci sıraya yükselirken bölgelere göre sıralamada ise Avrupa’nın En Büyük 10. İnşaat şirketi oldu. Türk şirketler arasında ikinci sırada yer alan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Rönesans’ın bugün Türkiye, Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı da içeren geniş coğrafyada, inşaat, gayrimenkul yatırım, endüstri, enerji ve sağlık alanlarında sektöre yön veren projelere imza attığını belirten Dr. Erman Ilıcak, “Hedefimiz bu listede ilk 10 şirket arasına girmek” dedi. Rönesans Holding, dünyanın 21 farklı ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteriyor.

Listeye birinci girdi
Listeye ilk kez bu yıl giren Öztürk Holding, dünya sıralamasında 18’inci olurken Türk firmalar arasında ise birinci oldu. Öztürk Holding, 2014 yılında Kamerun’da kazandığı 740 milyon dolarlık duble karayol ihalesi adından söz ettirirken, 580 kilometre uzunluğunda Double Karayolu Projesi ile Kamerun’da da büyüyor. Şirket yine 2014’te Kamerun’un başkenti Yaounde’de 1.1 milyar dolar bütçeli 600 adet lüks parlamento konutu ve devlet çalışanları için 10 bin sosyal konut işini almıştı. Öztürk, Suudi arabistan’da ise 100 bin Endonezya hacısına hitap edecek 1.3 milyar dolarlık projesi var. Öztürk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 10 yıldır Afrika pazarına hakim olduklarını, yurtdışında faaliyet gösterdikleri 16 şirketi tek çatı altında toplayınca listeye girmeyi başardıklarını anlattı.

Havalimanında en büyük
TAV İnşaat havalimanı tasarımı ve yapımı işinde uzmanlaşarak kontrat bedeli 17,2 milyar doları aşan projeleriyle listede 82. olurken, Türk şirketler arasında 5. sırada yer aldı. T AV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak, “TAV İnşaat olarak havalimanı tasarımı ve yapımı gibi zorlu ve karmaşık bir alanda uzmanlaşarak hızla büyüdük ve sektörün lider markaları arasına girmeyi başardık. Bugüne kadar üstlendiğimiz, kontrat bedeli 17,2 milyar doları aşan projelerimizle geçtiğimiz yıl ENR listesinde havalimanı inşaatı kategorisinde dünyanın en büyük şirketi olduk. Mimarlarımızdan mühendislerimize, sahadaki işçilerimizden yöneticilerimize yaklaşık 34 bin 500 kişilik TAV İnşaat ailesinin ekip çalışması ve büyük bir emekle kazandığı bu başarıdan mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

resim1

 
Milliyet – Duygu Erdoğan

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*