GAZİ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Duran Bülbül, Türk ekonomisini ve bütçesini değerlendirdi. Server Vakfı’nın düzenlediği ‘Çarşamba Sohbetleri’ programında konuşan Doç. Dr. Duran Bülbül, “ Ülke büyüyor fakat kalkınamıyoruz. Tasarruf etmiyoruz, üretmiyoruz. Tüketiyoruz” dedi.
“İRAN’DA NE DEĞİŞTİ?”
Bütçe ile ülkenin kaderinin çizildiğini belirten Doç. Dr. Duran Bülbül, “Bir oyla da kaderimiz belirleniyor. Ne zaman kriz varsa bütçe yönetilemediği içindir. Bir ülkenin borcu ne kadar çok olursa o ülkenin dirayeti de o kadar az olur. İran’a ambargo koyarak bize engel olanlar, şimdi İran pastasından pay almak için İran’ın kapısını aşındırıyor. Peki İran’da ne değişti?” diye konuştu.
“KRİZ KONUTTA OLUR”
Türkiye’nin üretmeden tükettiğini ve bir yol kazasına kalabileceğini vurgulayan Bülbül, “Kriz yaşarsak konut sektöründe olur. 1,5 milyon konut var. Dünyada hiçbir ülkede kredi alarak konut yapan yok. Sıcak para kırılganlıkları artırır. Enerjide yüzde 98 dışa bağımlı ülke yok. Rekabet konusunda AB’de 24. sıradayken şimdi 44. sıradayız. Dünyada kayıt dışı yüzde 8, biz de yüzde 85. 50 milyon insan oy kullanıyor, üç milyon insan vergi veriyor. Bütün yük üç milyonun üzerine yıkılmış durumda. Dolaylı vergi dünyada yüzde 25 ülkemizde ise yüzde 75. Devlet gelirinin yüzde 65’ni KDV+ÖTV’den sağlıyor. Oysa harcamadan değil kazançtan vergi alınmalı” şeklinde konuştu.
“TASARRUF ETMİYORUZ”
Tasarruf etmenin önemine değinen Bülbül, “Tasarruf konusunda dünya ortalaması yüzde 33. Bu rakam Çin’de yüzde 50 iken biz de sadece yüzde 9.
Vatandaşın tasarrufu artırılmadan bir şey yapamayız. Tasarruf etmiyoruz, üretmiyoruz, tüketiyoruz. Ev, araba vs bunları borç ile aldık. Ülke büyüyor fakat kalkınamıyoruz. İnsanımızı yeniden üretilebilir hale getirmeden çözüm yok. İhracat, tarım, ARGE, artırılmalı. Eğitim ve sağlık reformu yapılmalı. Yeni bir vergi sistemi gerek. Adil, ödenebilir yeni bir vergi sitemine geçilmeli” ifadelerini kullandı.
Vahdet Gazetesi