Dükkan alım satım işlemleri için tapu dairesine gerekli belgeler teslim ediliyor ve tapu masrafı ödemesi de yapılıyor. İşte dükkan tapu masrafı hesaplama…
Dükkan tapu masrafı hesaplama!
Bir ev, işyeri, arsa veya arazinin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılacak bu işlem için gerekli belgelerle müracaat sağlanıyor. Akabinde tapuda harç ödemesi yapılıyor.
Tapuda harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Tapuda harç oranlarını alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.
2016 yılında uygulanacak Tapu ve Kadastro Harçları Listesine göre, satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu masrafı tahsil ediliyor.
Dükkan değerinin 600 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcının ödeyeceği tapu harcı 12 bin TL, satıcının ödeyeceği tapu harcı 12 bin TL olmak üzere toplamda 22 bin TL harç ödemesi yapılıyor. Aynı zamanda tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.
Tapu masrafları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde bankalar tarafından da tapu harcı tahsil edilebiliyor.
Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.
Ev tapu masrafı hesaplama 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com