Borçlar Kanunu gereğince kiracı ile dükkan sahibi arasında imzalanan kira kontratında belirtilen hükümlere uyulması gerekiyor. Peki dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? diyorsanız işte yanıtı…
Dükkan kira kontratı imzalayan kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Bu hak ve sorumluluklar sözleşmede de belirtilebildiği üzere Borçlar Kanunu kapsamında da yer alıyor.
Kiracı, kira bedelini ödemekle sorumlu oluyor. Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle mükellef oluyor.
Kiracı, kiralananı, kontrata uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor. Peki dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracının taşınmazı boşaltabilmesi için kira kontratında belirtilen süresinin bitmesini beklemesi gerekiyor. Ancak kanunda kendisine verilen hakları kullanabilir durum oluşması halinde kontrat süresi dolmadan tahliye olabiliyor.
Ayrıca dükkan kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu oluyor. Kiracı tahliye nedenleri ise aşağıda yer alıyor:
Dava yoluyla
1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle
a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar
MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,
belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com