Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyo. Buna göre dükkan kira artışı neye göre yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Dükkan ve ofis gibi işyeri kiralamalarında kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor.
Genellikle senelik olarak yapılan kira sözleşmeleri sürenin bitmesi halinde herhangi bir ihtar olmaması durumunda yenileniyor. Yenilenen kira dönemlerinde ise kira bedeline belli oranda artışlar yapılıyor.Peki dükkan kira artışı neye göre yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracılık hukukuna göre işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyeri sahibi sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.
3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan verilere göre;
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,58 artış gösterdi.
TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti.
Dükkan kira sözleşmesine eğer ÜFE yazıyorsa %5,58 oranında; eğer TÜFE yazıyorsa %7,69 oranında zam yapılması gerekiyor.
Kira artışı neye göre yapılır 2015?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın