Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi döviz ile de tahsil edilebiliyor. Peki dövizli kiralarda kira artışı nasıl olur? İşte dövizli kira artışı…
Dövizli kiralarda kira artışı nasıl olur?
İşyeri ve mesken kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında da imzalanabiliyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Yapılan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracının ödeyeceği kira bedeli, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi döviz ile de tahsil edilebiliyor. Peki dövizli kiralarda kira artışı nasıl olur? İşte dövizli kira artışı…
Dövizli kiralarda kira artışı…
Kanunen sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır.
Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.
Mesken kira artış oranı Mayıs 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com