Açılımı düzenleme ortaklık payı olan DOP uygulamaları, İmar Kanununun 18. maddesinde ve bu madde için hazırlanan yönetmelik kapsamında düzenleniyor. Peki DOP nedir nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
DOP nedir nasıl hesaplanır?
Düzenleme ortaklık payı, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tâbi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden % 35`e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tespit edilen karşılığı bedel olarak ifade ediliyor.
Düzenleme ortaklık payı hesabının nasıl yapılması gerektiği esasları, İmar Kanunu 18. madde uygulama yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Peki DOP nedir nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Yönetmelikte yer alan esaslara göre; Düzenleme Ortaklık Payı Oranı ise Bir düzenleme sahasında tesbit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçüm miktarına oranını ifade ediyor.
Düzenleme Ortaklık Payı (DOP); düzenleme alanına giren parsellerin yüzölçümü toplamlarından, imar adalarının imar parsellerine ayrılan kısımlarının yüzölçüm toplamı çıkartılarak bulunuyor.
Düzenleme ortaklık payı oranı (DOPO) ise; düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık payı miktarının, bu saha içindeki kadastro veya imar parsellerinin toplam yüzölçümü miktarına oranı oluyor.
Örnek hesaplama:
Bir düzenleme bölgesinde katılım kütlesinin (K) alanı 200 000 m2, düzenleme sonunda imar parsellerine ayrılan kısmın alanı (dağıtım kütlesi) (D) 160 000 m² ise, DOP hesabı şu şekilde olacaktır.
(DOP) = (K) – (D) = 200 000–160 000 = 40 000 m2
(DOPO) = (KAA) / (K) = 40 000/200 000 = 0,20 yani %20 dir.
Düzenleme ortaklık payına giren alanlar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com