Doğal güzelliğiyle öne çıkan Doğu Karadeniz’i ziyaret eden Arap turist sayısının artırılması hedefleniyor.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu yaptığı açıklamada, Arap turistlerin Doğu Karadeniz’e olan ilgisine işaret ederek, yılda 500 bin Arap turistin yöreyi ziyaret ettiğini söyledi.Arap turistlerin bugüne kadar genellikle, Arap turizm firmalarının organizasyonuyla ve Türk Hava Yollarının (THY) charter seferleriyle Doğu Karadeniz’e geldiğini anlatan Hacısalihoğlu, “Suudi Arabistan firmaları geçen yıl THY’den 360 uçak talep etti. Fakat 170’i karşılanabildi. Bu yıl 700 uçak isteniyor ama uçak verilmedi ve THY’nin sefer düzenleyeceği söylendi” dedi.Doğu Karadeniz’e gelen Arap turistlerin kaçırılmaması gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Burada çok önemli ve hassas bir konu var. Suudi Arabistan’ın 4 şehrinden Trabzon’a uçak kalkıyor. THY bu 4 şehirden uçak kaldırabilecek mi? Dört aylık bu süre içinde THY bu operasyona bu kadar uçak ve örgütlenme sağlayabilecek mi? Şayet bu operasyonu bu illere yaymazsak ve Arap turistlerin ayağını buradan bir defa kesersek bir daha bunu toparlayamayız” diye konuştu.
Tanıtım açısından Arap ülkelerinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla büyük mesafe alındığını söyleyen Hacısalihoğlu, son 5 yıldaki bu çalışmaların karşılığının alınmasına başlandığını, ancak ulaşım sorununun çözümlenmesine destek verilmesi gerektiğini aktardı.
Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz’e daha fazla Arap turist gelmesi için çalıştıklarını ancak bunun kolay olmadığını dile getirerek, “Yılda 500 bin Arap turistin ziyarette bulunduğu Doğu Karadeniz’de önümüzdeki 5 yılda, 3 ile 5 milyon arasında Arap turist ağırlamak istiyoruz. Bu hedefin sağlanmasında THY’nin Arap firmalarının charter seferleri için uçak taleplerini karşılaması önem arz ediyor” ifadesini kullandı.
Körfez ülkelerinde yaptıkları araştırmalarda Arapların tamamen doğa için yöreye geldiğini gördüklerini dile getiren Hacisalihoğlu, yöreye gelen Arap turistlerin bu imkanlardan yararlanmaları için yaylalara, dağlara, ormanlara, dağ evleri, yayla evleri, minimum 45 odalı, restoran ve sosyal donatıları ve spor tesisleri olmak üzere turizm yatırımları yapılması ve bu yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz’e gelen Arap turistlerin kendi araçları ile vadileri gezdiğini, dere kenarlarında piknik yaptığını anlatarak, söz konusu turistlerin memnun edilmesi için dere kenarları ile yaylalarda kamelyalar yapılmasını istedi.
Trabzon’daki tarihi yapıların da turizme kazandırılması gerektiğini, Sümela Manastırı’dan daha eski olan ve bu yılki yatırım programına alınan Vazelon Manastırı için bir an önce ödenek gönderilmesi gerektiğini, yörede son yıllarda artan kruvaziyer turizminin de önemine işaret etti.
Yeni Şafak