Doğal sit alanları, ender bulunmaları sebebiyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında bulunan korunması gerekli alanlara deniyor. Peki Doğal sit alanında tarım yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Doğal sit alanında tarım yapılır mı?
Doğal sit alanı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; ender bulunan ve özellikleri ve güzellikleri bakımından ender bulunan; korunması gereken alanlar oluyor. Doğal değerler olarak da bilinen doğal sit alanı yer üstünde, yer altında veya su altında yer alabiliyor.
Doğal sit alanı kendi arasında üç gruba ayrılıyor. Bunlar: 1. derece doğal sit alanı, 2. derece doğal sit alanı ve 3. derece doğal sit alanıdır.
1. derece doğal sit alanı; Bilimsellik açısından evrensel bir değere sahip; mutlaka korunması gereken; ender bulunan ve ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip olan korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak alanları oluyor.
2. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi gereken aynı zamanda kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor.
3. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin yanında, bölgenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlar olarak ifade ediliyor.
Peki Doğal sit alanında tarım yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Birinci derece doğal sit alanında tarımsal faaliyetlerin yapılmasına izin verilmiyor.
Buna karşın ikinci ve üçüncü derece doğal sit alanlarında mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanısıra, koruma kurulundan izin almak koşuluyla yeni tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerin yapılabiliyor.
Sit alanı imara açılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com