İnşaat sektöründeki köklü altyapısını teknolojiyle bütünleştirerek adından söz ettiren projelere imza atan DKY İnşaat, satışa sundukları daireleri 3D VR gözlükle gezdirmeye hazırlanıyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, müşterilere projenin içinde ‘3 boyutlu ev gezme’ deneyimi sunmayı amaçladıklarını belirterek, teknolojiyi şirketin vizyonunun gelişimi için yaptıkları projelere adapte etmeyi istediklerini söyledi. Dumankaya, 2016 beklentilerini, projelerini ve iş dışındaki yaşantısını Yeni Yüzyıl gazetesinden Hülya Meral’e anlattı.
– 3 yıl önce yeniden yapılanarak DKY inşaat, Otomotiv, Sigorta ve Yapı Malzemeleri markalarınızı tek çatı altında topladmız. inşaat ayağında 2015’i nasıl kapatmaya hazırlanıyorsunuz?
– Bugüne kadar başta Gizli Bahçe Konakları, Manzara Konakları, Akdeniz Evleri, Adres, Dizayn, Trend, Trend Ekstra, Konsept İstanbul ve Minimal, Kartal Vizyon, Göztepe’de İkon, Ataşehir’de Flex, Bahçeşehir’de Modern ile 15.000’in üzerinde konut ve işyeri tamamladık. 2015’i ülkemizde ve dünyadaki pek çok ekonomik hareketlenmeye rağmen iyi kapatmaya hazırlanıyoruz.
Tek parti hükümetiyle tekrar istikrarlı bir ekonomik yapıya ulaşacağımızı ve ekonomiyi daha çok konuşacağımızı düşünüyorum. Beklemede kalan yatırımların tekrar harekete geçeceği, konut alımını erteleyen tüketicinin konut satın alacağı bir dönem olacaktır.
– 2016 için sektöre ve ekonomiye ilişkin öngörüleriniz neler?
– Ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle beraber politikalar da belli olacak. İlk 100 günlük hedef, aksiyon planı ortaya çıkacak. Ekonomide iyi, hızlı bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Reel sektörü de dinleyen ve dikkate alan, bunları uygulayan bir politika güdülecektir. Konut yapımı sürdükçe sektöre hareket geliyor. Bu durum istihdamı da artırıyor. Konut alan kişi aldığı evi hemen kiraya verebiliyor, bu da ekonominin çarklarının dönmesini sağlıyor. Yabancılara konut satışıyla ilgili neler yapılabileceğini sektörden 20 firmayla birlikte oturup konuşuyoruz.
– Mütekabiliyet yasasına yönelik bir çalışmanız var mı?
– Yasa çıktı ama şimdi vatandaşlık konusu konuşuluyor. Belli bir kriter çerçevesinde doğru, iyi, seçerek ülkenize aldığınız ve zaten ülkenize gidip gelen, ülkenizde iş veya alım satım yapan kişiler konut yatırımı yapmayı planlıyorsa bu durum Türkiye’ye gelir getirecek. Kanada’nın vatandaşlık sistemi böyle çalışıyor. Yabancıya satış muhtemelen bu seneyi 4,5-5 milyarla kapatacak. Seneye 10 milyonu, sonraki sene 20’yi hedeflemeliyiz. İnşaat firmaları olarak Körfez ülkelerine satış konusunda çalışma yapmalıyız.
– Yenisahra çalışmaları ne durumda?
– Yenisahra’da 240 dönüm arazi üzerine çalışıyoruz. 60 dönüm toparlanmış durumda.
Yaklaşık 30 bin insanla birebir temas halindeyiz. Büyük bir kentsel dönüşüm projemiz var ve öncü olma hedefindeyiz.
– Bu yıl holding olarak bir Aile Anayasası’ imzaladınız…
– Şirkete yaklaşık 10 çocuk geliyor. PwC Türkiye danışmanlığında bir Aile Anayasası hazırladık. 2016’da uygulamaya konacak anayasaya göre, şirkete katılacak her aile üyesi şirket dışında en az 2 sene çalışıp tecrübe edinecek. Lisan öğrenmek zorundalar. Ondan sonra şirketin farklı kademelerinde başlayarak şirkete giriş yapabilecekler.
– Teknolojiyle aranız nasıl?
– Bir ürün çıkarken kapıda sabahlayanlar var, o kadar değil ama takip ediyorum. Hayat teknolojinin içine girmiş durumda. Teknolojiyi şirketin vizyonu anlamında kullanarak DKY On’u bir teknoloji laboratuarı olarak değerlendirip yenilikleri işimize uyguluyoruz. 2016’da müşterilerimiz projenin içinde 3D VR gözlükle 3 boyutlu ev gezerek seçimini yapabilecek. İlk dijital topluluk portalının çalışması devam ediyor.
– Sosyal medya hayatınızın neresinde?
– Sosyal medyada günde en az yarım saatim geçer. Twitter’dan gündemi ve hayatı takip ederim. Son zamanlarda Pinterest’i kullanmaya başladım. İlgi duyduğunuz alanları belirlediğinizde, inşaat, mimari gibi çok verimli olabiliyor.
– Peki futbol?
– Galatasaray Kongre üyesiyim. Vakit buldukça Galatasaray maçlarına gidiyorum.
– Ne tür kitaplar okursunuz?
– Genellikle tarih, ekonomi, pazarlama, güncel, reel politik ve gayrimenkulle ilgili kitaplar okurum, İlber Ortaylı en çok sevdiğim yazar. 6 yaşındaki oğlumla akşamları kitap okuruz, ingiltere’de yüksek lisans yaparken ikinci el kitapçıları gezer, biriktirirdim, istanbulla ilgili her türlü kitabın koleksiyonunu yapıyorum.
– Önümüzdeki yıllar için sizi neler heyecanlandırıyor?
– itibar: En önemli şey. 3 sene önce ayrıldığımız dönemde sektörel bilgi tecrübemizi ve birikimimizi işimize yansıtalım diyerek ilk iki sene saha çalışması yürüttük. Şu an saha çalışmasının önümüzdeki 5 yılı doyurucu bir şekilde doldurduğunu görebiliyoruz. Kentsel dönüşümün belli bir master plan çerçevesinde hayata geçmesi. DKY10 projesi bizi heyecanlandırıyor.
– Otokasaba Projesi nedir?
ToyotaSA’nın ilk kuruluşunda Özdemir Sabancı ve babamla beraber çalışarak sektörün otomotiv gelişimini, kurumsallaşmanın katkısını gördüm. Bu tecrübe üzerine Otokasaba Projesi üzerinde çalışmaya başladık. Şehir içindeki 2. el araçların ve koleksiyon otomobillerin şehir dışında bir merkezde toplanacağı bir proje bu. Müze de olacak. OtoTrend adında, Anadolu Yakası Oto Galericileri Derneği ile birlikte 2. el araçların tüm servis ve bakım hizmetlerini vermeyi planladığımız bir girişimimiz var.
Yeni Yüzyıl