Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından 17 dönümlük alan üzerine yapılan Kültür ve Kongre Merkezi, zemin artı beş kattan oluşuyor. 5 bin 543 metrekareye inşa edilen merkezde, bin 700 kişilik kongre ve fuaye salonu, 310 kişilik tiyatro salonu, 388 kişilik sinema salonu, 120 kişilik eğitim salonu, derslikler, kütüphane, müzik stüdyosu, enstrüman yapma, dans ve heykel atölyesi, idari binalar, kurgu odası ile bunlara ait müştemilatlar yer alıyor. Aynı anda birçok sosyal aktiviteyi gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak Kültür ve Kongre Merkezi’nin, mayıs ayında tamamlanarak hizmete açılması bekleniyor.
Çalışmaların seyri hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, belediyenin yatırımlarından sadece biri olan Kültür ve Kongre Merkezi’nin ihalesinin Nisan 2013’de yapıldığını, 2013 yılı sonunda inşaat çalışmalarının başladığını ifade etti. Yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak merkezin mayıs ayında tamamlanacağını kaydeden Sevinç, Kültür ve Kongre Merkezi’nde sinema, tiyatro, kongre, fuaye salonlarının yanı sıra 300 araç kapasiteli kapalı ve açık otoparkın da bulunduğunu vurguladı. Sevinç, “Kongre ve Kültür Merkezi’nin kentin sosyo-ekonomik yapısına da büyük katkı sağlayacak. Merkezle birlikte kentte çok büyük kongreler düzenlenebilecek. Bu durumda kentin gelişimine büyük bir katkısı olacak.” dedi.
Sevinç: Donanımlar tamamlandığında tesis hazır hale gelecek
Kültür ve Kongre Merkezi’nin inşaat çalışmalarının yüzde 70’inin, nakdi anlamda işin yüzde 65’inin tamamlandığını kaydeden Sevinç, şunları söyledi: “Şu anda Kültür ve Kongre Merkezi’nde daha çok akustik, iç donanım ve ses düzeni gibi işlerle uğraşıyoruz. Detaylar üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Artık inşaattan çok donanımlarla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Donanımların çoğunun siparişi verildi. Bu donanımların montajları bittiğinde tesisimiz de tamamlanmış olup, hizmete hazır hale gelecek.”
İç mimari kenttin tarihini yansıtacak
Kültür ve Kongre Merkezi’nin özellikle iç mimari anlamda farklıklar içerdiğini belirten Sevinç, “Bu konuda özellikle konunun uzmanlarıyla çalışmalar yürütülüyor. Alanın Kültür ve Kongre Merkezi olması itibariyle Diyarbakır’ın tarihi ve motiflerini yansıtan bazı öğelerin olması noktasında çalışmalar sürüyor. Somutlaşan şeyler noktasında çalışmalar şu an bir noktaya geldi. Bazı alanlarda henüz iç mimari öğeleri konusunda kararlar verilemedi.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi