Binalarda enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik yapılan uygulamalar arasında mantolama da yer alıyor. Peki dış cephe mantolama kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Binalarda mantolama sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile dairelerin içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemler olarak biliniyor.
Sürekli artan enerji faturaları ısınma için ayrılan masrafları daarttırıyor. Tüketilen toplam enerjinin 1/3 kadar oranının daireler için sarf edildiği düşünüldüğünde ısı yalıtımı artık bir ihtiyaç durumuna gelmiş oluyor.
Enerji tasarrufunun yanında mantolama, dairelerin ömrünü uzatmak, değerini arttırmak, arzu edilen konfor şartlarını sağlamak, sağlıklı bir yaşam sürmek, çevre kirliliğini azaltmak ve sağlıklı bir çevre oluşturmak için hayata geçirilmesi gereken bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki dış cephe mantolama kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki (KMK) bu değişikliğe göre, mantolama kararı almak kolaylaşmış oluyor. Çünkü bugüne kadar binaya mantolama yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu aranıyor.
Örneğin 10 dairenin 6’sı istiyorsa karar geçerli oluyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin mantolamaya evet demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda kalıyor. Üzerine düşen masrafa katılmayanlar, KMK’nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalıyor.
Mantolama zorunluluğu kalktı mı 2015?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com